Nicolas Maduro
0

Predsjednik Venecuele odobrio plan da parlament glasa o pripajanju Gvajanskog teritorija

S. M.
Nicolas Maduro (Foto: EPA-EFE)
Nicolas Maduro (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro potvrdio je teritorijalna prava Venecuele na Gvajanu Essequibo, spornu pograničnu regiju koju kontroliše susjedna Gvajana, pošto je odobrio plan da parlament u drugom čitanju usvoji zakon o uspostavljanju 24. države Venecuele na toj teritoriji.

"Referendum od 3. decembra, u čijem je održavanju Narodna skupština igrala ključnu ulogu, pokrenuo je moćnu snagu da brani historijska prava (Venecuele) na Gvajanu Esekibo", rekao je Maduro na sastanku s liderima političkih frakcija Venecuele u ponedeljak, koji je prenosila venecuelanska televizija.

Maduro je tvrdio da njegova nacija može zaštititi ono što joj "pripada".

Također je kritikovao vladu Gvajane, za koju je rekao da djeluje kao vlada "bivše Britanske Gvajane, ili današnje britanske kolonije pod gringo administracijom", koristeći pogrdni španski izraz koji neki Latinoamerikanci koriste za opisivanje ljudi iz Sjedinjenih Američkih Država.

"Veoma sam sretan dok slavim i pozdravljam Nacionalnu skupštinu Venecuele, koja je proširila svoj zakonodavni dnevni red tako da uključuje konačno glasanje o zakonu Gvajane Essequibo", rekao je Maduro.

Venecuelanski parlament usvojio je 6. decembra 2023. godine u prvom čitanju zakon o formalnom uspostavljanju države Gvajana Esekibo kao 24. države Venecuele.