Svijet
7

Predsjednik Venecuele naložio pojeftinjenje igračaka uoči Božića

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro naložio je početak primjene "Operacije Srećan Božić", u okviru kojeg će biti snižene cijene igračaka, odjeće i kućnih uređaja, što bi, kako ocjenjuju analitičari, moglo da rezultira povećanjem njegovog sve nižeg rejtinga.

Budući da se u Venecueli već sada u prodaji može naći tipična praznična hrana po subvencioniranim cijenama, a oko 27.000 državnih inspektora kontrolira cijene koje drže privatne prodavnice, nova mjera vlade u Karakasu također ima za cilj da se, makar tokom praznične sezone, smanji visoka stopa inflacije u toj zemlji od čak 63 posto, prenio je Reuters.

Te mjere mogle bi da pomognu Maduru da poveća svoj rejting, koji je u septembru pao na samo 30 posto, kako je pokazala anketa.

Zvaničnik venecuelanske vlade zadužen za kontrolu cijena Andres Mendez je na samom početku ovogodišnje praznične šoping sezone naložio radnjama da ne povećavaju cijene i upozorio trgovce da ne zaračunavaju maržu na proizvode veću od 30 posto.

Samo nekoliko dana poslije toga, prodavnice su smanjile cijene, a vojnici organizirali Božićne sajmove, na kojima se prodaje roba po subvencioniranim cijenama, od hrane do elektronike.

Tako se ispred jedne prodavnice igračaka u centru Karakasa okupio veliki broj ljudi da bi kupili lutke "Barbi" po cijeni sniženoj za gotovo 80 posto, na 553 bolivara ili oko pet dolara.

"Kupit ću šest Barbika prije nego što se rasprodaju", kaže majka dvoje djece Carmen Suarez i dodaje: "Rekli su da mogu da kupim šest komada, ali da moraju biti različiti modeli."

Ova strategija je za Madura već ranije dala rezultate. Prije godinu dana je njegov rejting značajno porastao nakon što je vlada naredila masovna smanjenja cijena, što je pozitivno uticalo i na rezultate Socijalističke stranke na tada održanim lokalnim izborima.

Maduro i njegovi ministri optužuju venecuelansku opoziciju, kao i poslovne lidere, da vode "ekonomski rat" kako bi vještački povećali cijene robe široke potrošnje i stvorili nestašicu proizvoda, prenosi Tanjug.

Madurovi protivnici ističu da visoka stopa inflacije od iznad 60 posto, spori privredni rast i česte nestašice osnovnih namirnica simboliziraju neuspjeh ekonomskog modela bivšeg lidera Huga Chavesa.