Svijet
0

Predsjednik Turske potpisao zakon o većoj kontroli interneta

FENA
Turski predsjednik Abdullah Gul potpisao je jučer kontroverzni zakon kojim se pojačava kontrola interneta.

Gul je naveo na Twitteru da je proglasio zakon, za koji opozicione grupe i grupe za zaštitu ljudskih prava kažu da krši slobode građana, pošto ga je turska vlada uvjerila da će ublažiti neke dijelove kroz kasnije amandmane, prenijela je agencija AFP.

Taj zakon, kao i onaj koji vladi omogućava veći utjecaj na pravosuđe, kritičari premijera Tayyipa Erdogana vide kao autoritarni odgovor na istrage korupcije koje potresaju vladu.

Zakon o pravosuđu će osigurati vladi veći utjecaj na izbor sudija i tužilaca, dok će zakon o internetu omogućiti vlastima da blokiraju pristup web stranicama u roku od nekoliko sati bez prethodnog naloga suda, prenio je Reuters.

Vlada navodi da će ti zakoni unaprijediti demokratiju time što će povratiti kontrolu nad pravosuđem i što će zaštititi privatnost pojedinaca na internetu.

Ministar komunikacija Lutfi Elvan rekao je ranije da će vlada podnijeti parlamentu amandmane na zakon o internetu čim ga Gul odobri, prenosi Tanjug.

Prema tim izmjenama, za dozvolu vlastima za pristup internet saobraćaju bit će potreban nalog suda, a telekomunikacione vlasti će morati da zatraže odluku suda u roku od 24 sata ako blokiraju pristup internet materijalu iz razloga privatnosti.