Svijet
0

Predsjednik Srbije uputio sućut u povodu Račanove smrti

FENA
Predsjednik Srbije Boris Tadić uputio je u nedjelju brzojav sućuti hrvatskom Predsjedniku Stjepanu Mesiću, građanima Hrvatske i obitelji preminulog predsjednika SDP-a i bivšeg hrvatskog premijera Ivice Račana.

"Molim vas da primite izraze najdublje sućuti u povodu smrti bivšeg premijera Hrvatske Ivice Račana", stoji u brzojavu predsjednika Tadića, prenosi agencija Tanjug.

U opširnoj biografiji Ivice Račana, koji je preminuo u nedjelju u Zagrebu nakon kratke i teške bolesti, Tanjug se detaljno bavi njegovim angažmanom u političkim zbivanjima devedesetih godina prošlog stoljeća.

Srbijanska agencija tako navodi da "iako je HDZ prije izbora (u aprilu 1990. godine) nazvao strankom opasnih namjera, učinio je sve da na izborima pobjedi HDZ, forsirajući većinski sistem pomoću kojeg je HDZ osvojio puno veći broj zastupnika u tadašnja tri doma Sabora nego što je proporcionalno imao glasača".

Tanjug dodaje da "kad je Tuđmanov režim počeo proganjati Srbe, koji su činili veći broj glasačkog tijela SDP-a, Račanova stranka nije učinila ništa da se bori za njihova prava" i nastavlja da je "štaviše, SDP početkom rata preko Zdravka Tomca sudjelovao u hrvatskoj vladi nacionalnog jedinstva za vrijeme čijeg su mandata počinjeni zločini nad Srbima".

Srbijanska novinska agencija ocjenjuje da je Račan, nakon izborne pobjede koalicije u januaru 2003. godine, s jedne strane "otvarao put prema EU-u i NATO-u nakon više godina izolacije pod Tuđmanom", a s druge je "zauzeo rigidan stav prema Srbima i uspio drastično smanjiti ovlasti predsjednika Stjepana Mesića".

Političke ambicije nisu ga napuštale ni nakon izbornog poraza 2003. godine, kada je, navodi Tanjug, ponovno došlo do izražaja Račanovo "odlučno možda", jer nije uspio izvuči političke poene iz propusta Sanaderove vlade.

Račan je bio jedini predsjednik stranke koji je to bio još od početka višestranačkog sistema, a osim toga nije imao ni dana staža izvan političkih organizacija, zaključuje Tanjug, uz još nekoliko pojedinosti iz privatnog života, opširnu biografiju Ivice Račana.