900 miliona dolara
17

Predsjednik Somalije pozvao upomoć kako bi se izborili sa sušom, terorizmom i siromaštvom

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Somalije pozvao je svjetske lidere da im pomognu u borbi protiv terorizma, korupcije i siromaštva. Također im je potrebno još 900 miliona dolara pomoći ove godine kako bi se izborili sa sušom koja je sve gora.

Ovoj afričkoj zemlji prijete dvije opasnosti: najgora suša koja je zabilježena u posljednjih nekoliko desetljeća i strahovlada ekstremističke skupine al-Shabaab koja kontrolira dijelove zemlje. Uz to, prijeti im glad, koja je samo u 2011. godini ubila više od 250 hiljada ljudi.

Predsjednik Somalije Mohamed Abdullahi "Farmajo" Mohamed kaže kako se al-Shabaab mogao poraziti za dvije godine. Također je pozvao ostale zemlje da oproste dug Somaliji.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je na međunarodnoj konferenciji u Velikoj Britaniji da budućnost ove zemlje "ovisi o balansu između rizika i potencijala".

"Somalija mora da obnovi sigurnosti, unaprijedi transparentnost i odgovornost, te da se pozabavi sušom i otkloni glad", rekao je on.

Britanska premijerka Theresa May obvezala se na dugoročnu pomoć u jačanju somalijskih snaga sigurnosti i dostavljanje brze pomoći zemlji u kojoj šest miliona ljudi nema dovoljno hrane.

May kaže kako je cilj oslabiti al-Shabaab tako što će somalijske snage preuzeti nadzor nad zemljom.

Somalija i Afrička unija bore se s militantima al-Shabaaba već više od desetljeća, ali veliki dijelovi zemlje su i dalje pod kontrolom militantne skupine.