Značajna cifra
52

Predsjednik Poljske nakon posjete Zelenskog otkrio koliko će Mig-ova poslati u Ukrajinu

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Poljski predsjednik Andrzej Duda otkrio je da će Poljska u Ukrajinu poslati ukupno 14 borbenih aviona tipa Mig-29. Četiri aviona su već isporučena, a sada će se isporučiti još četiri aviona.

"Mi smo spremni, razgovarao sam s predsjednikom o tome, da im predamo još šest, koji se sada pripremaju za ovu namjenu. Pretpostavljamo da bi mogli vrlo brzo biti predani", rekao je Duda.

Dodao je i da Poljska još uvijek ima MiG-ove koji su modernizirani i sada prilagođeni standardima NATO-a, prvenstveno u smislu komunikacija, te pitanja vezanih uz sposobnost obavljanja, primjerice, misije zračne patrole unutar NATO-a.

"Ti MiG-ovi će nam i dalje trebati, ali u ovom trenutku oni će biti razrijeđeni novim avionima koji će nam biti na raspolaganju... Vjerujem da ćemo u budućnosti moći prebaciti cijelu našu preostalu flotu MiG-ova 29, ako bude potrebno. Za njihov prijenos trebat će nam pristanak naših saveznika, prije svega Sjedinjenih Država", dodao je poljski predsjednik.

Ranije je Varšava potvrdila da je Ukrajini predala određeni broj borbenih aviona, ali nije precizirala točan broj.

U martu je slovačka vlada odlučila je prebaciti 13 lovaca MiG-29 u Ukrajinu. Prva četiri od njih već su poslana u Ukrajinu i čuvaju nebo iznad Harkova.