SAD
0

Predsjednik Obama traži dužu školsku godinu i bolje profesore

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama je, tek što su se oglasila prva školska zvona, uputio ozbiljnu poruku učenicima i profesorima: školska godina treba duže da traje, a loši nastavnici da traže drugi posao.

"Američki učenici zaostaju za vršnjacima iz drugih zemalja, posebno u matematici i naukama, i to se mora promijeniti", rekao je Obama u intervjuu za televiziju NBC i dodao da se zbog toga dovodi u pitanje budućnost države.

"Da li će se ovdje otvarati kvalifikovana radna mesta od kojih se mogu izdržavati porodice i podržati budućnost američkog naroda, zavisi od toga da li možemo nešto da učinimo s tim školama", rekao je on.

Američke škole do nivoa srednjeg obrazovanja imaju u prosjeku oko 180 nastavnih dana godišnje, u poređenju sa 196-197 u državama gdje učenici postižu najbolje rezutlate, kao što su Japan, Južna Koreja, Njemačka i Novi Zeland.

"Taj jedan mjesec čini razliku, istakao je Obama, dodavši da "to znači da djeca tokom ljeta izgube puno od onoga što su naučila tokom školske godine. Pogotovo je teško za siromašniju djecu koja kod kuće možda neće vidjeti puno knjiga, a nemaju mnogo mogućnosti za obrazovanje."

On je također rekao da se profesori i njihova profesija moraju više uvažavati, kao u Kini i još nekim zemljama, i izrazio spremnost da sarađuje s nastavničkim sindikatima.

Američki predsjednik je, međutim, rekao kako sindikati ne treba da brane status quo, u kome trećina učenika ne završi školu u koju su krenuli.

Obama je, takođe, podržao otpuštanje profesora koji, i kada im se pruže prilika i pomoć da poprave svoje rezultate, nastavljaju da zaostaju.

U SAD je određivanje trajanja školske godine u nadležnosti saveznih država i, mada je bilo eksperimenata otkako je Obama početkom prošle školske godine otvorio to pitanje, na tom planu nije bilo mnogo promjena nabolje.