Svijet
0

Predsjednik Nigerije: Ne treba mi Cameronovo izvinjenje, već povrat naše imovine

FENA
Muhammadu Buhari (Foto: AFP)
Muhammadu Buhari (Foto: AFP)
Predsjednik Nigerije Muhammadu Buhari izjavio je danas da "ne želi izvinjenje od premijera Davida Camerona" koji je njegovu zemlju nazvao "nevjerovatno korumpiranom" i dodao da Britanija treba da vrati imovinu koju su pokrali nigerijski zvaničnici koji su pobjegli u London.

"Ne treba mi nikakvo izvinjenje. Ono što mi treba je da se vrati naša imovina", rekao je Buhari na samitu za borbu protiv korupcije koji je organizovao sekretarijat Komonvelta u Londonu, prenosi AFP.

"To je moj zahtjev. Šta će mi izvinjenje?" rekao je nigerijski predsjednik pred brojnim organizacijama civilnog društva i delegata Nigerije.

Britanski premijer snimljen je kako komentariše da samitu prisustvuju lideri nekih "nevjerovatno korumpiranih zemalja".

"Nigerija i Afganistan su vjerovatno dvije najkorumpiranije zemlje u svetu" snimljeno je prilikom Cameronova razgovora sa kraljicom Elizabetom na skupu u Bakingemskoj palati.

Buhari je pokrenuo široko rasprostranjenu kampanju za borbu protiv korupcije od stupanja na dužnost predsjednika prošle godine, a u svom govoru se zahvalio Britaniji za pomoć da povrati ukradenu imovinu u inostranstvu.

"Čak i prije dolaska ove vlade, Velika Britanija je pokazala inicijativu za hapšenja bivših guvernera nekih država Nigerije", rekao je Buhari.

On je istakao slučaj bivšeg guvernera nigerijske države Bajels, bogate naftom, koji je uhapšen u Londonu na osnovu optužbe za pranje novca 2015. godine, ali je izbjegao hapšenje tako što se maskirao u ženu, prenosi AFP.

Buhari je dodao da je korupcija "čudovište" u Nigeriji, ali da je njegova vlada uvela sistem "nulte tolerancije" prema korupciji.

Vezani članci