Svijet
0

Predsjednik MKCK-a u posjeti Gazi i Izraelu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Predsjednik Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK) Jakob Kellenberger stigao je u utorak u pojas Gaze, u trodnevnu posjetu palestinskim teritorijima i Izraelu, izjavio je glasnogovornik humanitarne organizacije.

Kellenberger treba da razgovara s palestinskim i izraelskim zvaničnicima i posjeti bolnicu Al-Shifa koja prima ranjenike u Gazi, saopćio je MKCK.

MKCK, sa sjedištem u Ženevi, ima dvostruku ulogu: agencije za humanitarnu pomoć u zonama sukoba i čuvara Ženevskih konvencija.

Ne poštujući svoju tradicionalnu diskretnost, MKCK je prošle sedmice digao glas i izrazio žaljenje zbog posljedica sukoba na civile i zdravstveno osoblje.

U četvrtak je ova organizacija optužila Izrael da nije odgovorio svojim obavezama u pogledu međunarodnog humanitarnog prava, nakon što su spasioci pronašli leševe i napuštene ranjenike u blizini jednog položaja izraeleske vojske.

Istakavši da međunarodno pravo zabranjuje napade na civile, MKCK je javno izrazio zabrinutost zbog broja civilnih žrtava i bolnica oštećenih u sukobima.

Kellenberger je ponovo zatražio od strana u sukobu da omoguće stalno i sugurno prometovanje vozila hitne pomoći.