Još jedan ljevičar
9

Predsjednik Meksika kritikovao američku vojnu pomoć Ukrajini pa tražio pare za Latinsku Ameriku

S. M.
Manuel Lopez Obrador
Manuel Lopez Obrador
Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador kritikovao je američku vojnu pomoć Ukrajini, sugerišući da je "iracionalna" i pojačao kritike ratnih napora dok je pozvao Washington da posveti više sredstava za pomoć Latinskoj Americi američke zemlje.

Lopez Obrador je dugo pozivao SAD da posvete više sredstava za pomoć ekonomskom razvoju u Centralnoj Americi i na Karibima kako bi se ublažili migracijski pritisci.

Tokom svoje redovne dnevne konferencije za novinare, Lopez Obrador je kritikovao američki Kongres zato što nije oslobodio novac za region, prije nego što je pomenuo prepirku prošle sedmice oko zakona o privremenom finansiranju koji je uskratio dalju pomoć Ukrajini.

"Samo sam gledao kako sada ne odobravaju pomoć za rat u Ukrajini", rekao je.

"Ali koliko su oni odredili za rat u Ukrajini, 30 do 50 milijardi dolara za rat. Što je najiracionalnija stvar koju možete imati. I štetna", dodao je.

Smatra da SAD mora da modifikuju svoju strategiju i nauče se poštovanju jer nije vrijeme da ignorišu meksičke vlasti.

Ukrajinska ambasada u Meksiku odbila je da komentariše. Američki State Department nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Ljevičar Lopez Obrador nastojao je da Meksiko ostane neutralan u ratu i kritikovao je zapadnu vojnu pomoć Kijevu. On je također predložio mirovne pregovore za okončanje sukoba između Rusije i Ukrajine.