Češka
0

Predsjednik Klaus prihvatio ostavku vlade

FENA
Vaclav Klaus
Vaclav Klaus
Češki predsjednik Václav Klaus prihvatio je u petak ostavku vlade premijera Jana Fischera i zatražio od njega da ostane na vlasti do formiranja nove administracije, što se očekuje u roku od nekoliko nedjelja.

O formiranju vladajuće koalicije pregovaraju tri stranke desnog centra, a konačan dogovor se očekuje početkom, odnosno sredinom jula, javile su agencije.

Nakon parlamentarnih izbora, održanih 28. i 29. maja, drugoplasirana konzervativna stranka Građanskih demokrata (ODS) postigla je dogovor sa još dvije stranke - TOP09 i Javna pitanja, o formiranju koalicije koja bi imala većinu u parlamentu.

Njihovi ciljevi su smanjenje državnog duga i provođenje neophodnih reformi.

Tri stranke su na izborima zajedno osvojile 118, od ukupno 200 mjesta u parlamentu, dok su najviše mjesta pojedinačno osvojili Socijaldemokrati.

Novi premijer će, po svemu sudeći, biti bivši zamjenik premijera i ministar za rad i socijalna pitanja Petr Necas, koji je od maja na čelu ODS-a.

Fischer je od maja prošle godine godine na čelu prelazne vlade, nakon što je vladi prethodnog premijera Mireka Topoláneka, bivšeg lidera ODS-a, izglasano nepovjerenje.