Nakon nereda
4

Predsjednik Kirgistana Jeenbekov podnio ostavku

A. B.
Sooronbay Jeenbekov (Foto: EPA-EFE)
Sooronbay Jeenbekov (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Kirgistana Sooronbay Jeenbekov, podnio je ostavku nakon nereda zbog osporavanih izbora i kazao da želi spriječiti sukobe između snaga sigurnosti i demonstranata koji traže da odstupi s vlasti.

"Za mene su mir u Kirgistanu, integritet zemlje, jedinstvo našeg naroda i spokoj društva iznad svega. Ne postoji ništa draže za mene od života svakog mog sunarodnika. Ne držim se vlasti i ne želi u historiji Kirgistana ostati kao predsjednik koji je prolijevao krv i pucao na vlastite građane. Stoga sam odlučio podnijeti ostavku", istakao je Jeenbekov u saopćenju.

Jeenbekov je treći predsjednik Kirgistana od 2005. godine koji je svrgnut u narodnoj pobuni.

Kirgistan, ruski saveznik na granici s Kinom, suočava se s protestima od parlamentarnih izbora 4. oktobra na kojima su saveznici Jeenbekova proglasili pobjedu, međutim, opozicija ne priznaje rezultate izbora i tvrdi da su bili namješteni, piše CNN.

U danima nakon toga izbili su neredi i nasilni protesti u kojima je jedna osoba poginula, više od 1.000 povrijeđeno, a predsjednik Jeenbekov je, čini se, izgubio kontrolu nad zemljom i najavio ostavku.

Kirgistan, zemlja s najviše pluralizma, ali i najnestabilnija među bivšim sovjetskim republikama u srednjoj Aziji, već je doživio dvije revolucije, a trojica njegovih predsjednika nakon stjecanja nezavisnosti završila su u zatvoru ili egzilu.