Svijet
0

Predsjednik Kine stiže u prvu zvaničnu posjetu Bijeloj kući

FENA
Predsjednik Kine Hu Jintao ove sedmice stiže u svoju prvu zvaničnu posjetu Bijeloj kući. Očekuje se da će kineski lider nastojati uvjeriti Washington i američki narod da kineski ekonomski rast i sve veći utjecaj u Aziji ne predstavlja prijetnju američkim interesima.

Sa svoje strane, Sjedinjene Države imaju i dodatnih zabrinutosti s obzirom da je američki deficit u trgovinskoj razmjeni s Kinom dostigao rekordnih 200 milijardi dolara.

Tu su i pitanje Taiwana, poštivanja ljudskih prava, i kineska stajališta o vrućim svjetskim žarištima kao što su Sjeverna Koreja i Iran, naprimjer.

Američki mediji, kao New York Times, jutros se pitaju hoće li susret šefova najbogatije zemlje na svijetu i najbrže rastućeg rivala ojačati međusobne odnose koji su zastali negdje između provizorne stabilnosti i olujnih napetosti, prenio je Glas Amerike.

Za lidera koji rijetko govori u javnosti, predsjednik Hu Jintao je dospio u centar međunarone pažnje polazeći na put po svijetu, i kada je riječ o Americi, s jasnom namjerom da šarmira Amerikance i otkloni zabrinutosti zbog kineskog ubrzanog rasta i sve jače diplomatske aktivnosti najmnogoljudnije zemlje na svijetu.

Predsjednik Hu, kako je planirano, govorit će o trgovinskoj razmjeni dvije zemlje, poslovnim ljudima u muzeju avijacije u okolini Seattlea, razgovarat će s političkom elitom u Washingtonu o međunarodnim odnosima i govoriti o historijskim trendovima Kine na Yale univezitetu.

Američko-kineski odnosi nisu bez nesuglasja. Očekuje se da će predsjednik Bush govoriti o američkom rekordnom deficitu u trgovinskoj razmjeni s Kinom, kao što je to učinio lani prilikom posjete Kini.

Uz trgovinsku razmjenu, nekada ključ odnosa dvije zemlje, tu su sada i pitanja sigurnosti, kao i energija. Kinesko ponašanje u vezi s Iranom također brine Washington preokupiran problemima na širem području Srednjeg istoka.

Usto, nedavno je američki dokument o nacionalnoj sigurnosti i odbrani nazvao Kinu, s njenom rastućom vojnom moći, izvorom zabrinutosti.

Da bi olakšali pregovaračku poziciju predsjedniku, Peking je uoči njegovog dolaska u Ameriku poslao potpredsjednika i 200 poslovnih ljudi da potpišu 16,2 miljarde dolara vrijedan ugovor, između ostalog o kupovini 80 aviona Boing srednje veličine. Usto, Kina se složila da pojača zaštitu od krađe tehnologije.

Međutim, obje strane, kažu analitičari, spremaju se i za tvrde razgovore. Hu će pokrenuti pitanje Taiwana, demokratskog otoka kojeg Kina smatra svojim dijelom, a kojem su se u pomoći u odbrani Sjedinjene Države pravno obavezale.

Dva puta, posljednjih dana, naglašavajući da se raduje susretu 20. aprila, predsjednik Bush je rekao da će kineskog predsjednika držati odgovornim za fer trgovinsku razmjenu, ističući da kineska valuta, za koju Sjedinjene Države tvrde da je potcijenjena, čini kineski izvoz jeftinim i doprinosi rekordnom američkom deficitu u trgovinskoj razmjeni sa Kinom od 200 milijardi dolara.

Neizbježna su i pitanja poštivanja ljudskih prava u Kini, građanskih sloboda i religijskih aktivnosti, s obzirom da je State Department ocijenio da se stanje pogoršava.

U nastojanjima da udovolji rastućim potrebama za energijom Kina je stala uz Iran i Venecuelu, s čijim vladama administracija predsjednika Busha nije u dobrim odnosima. Odmah nakon posjete Americi, Hu odlazi u naftom bogatu Saudijsku Arabiju i Nigeriju.

Predsjednici Bush i Hu će, očito, imati dosta tema za razgovor, obojica svjesni da su pitanja, kao energija, bez obzira kako vruća, dugoročna, i da će za njihovo riješenje trebati više energije od jednog summita.