Svijet
34

Predsjednik Kazahstana imenovao svoju kćerku na mjesto zamjenika premijera

FENA
Predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev je u petak imenovao svoju kćerku Darigu na mjesto zamjenika premijera i to je odluka koja ga je stavila u dobru poziciju u eventualnom reizboru na čelo ove bivše ruske republike Centralne Azije bogate ugljikovodikom.

"Po naređenju šefa države, Dariga Nazarbajeva je imenovana zamjenikom premijera Republike Kazahstan", navelo je predsjedništvo u saopćenju.

Dariga Nazarbajeva, 52 godine, je bila poslanica i zamjenica predsjednika kazahstanskog parlamenta. Njeno imenovanje dolazi u trenutku nakon što je njen otac 75-godišnji Nursultan u aprilu dobio novi petogodišnji predsjednički mandat.

Njen suprug Rahat Alijev je 2007. godine bio pod istragom za otmicu i ubistvo dva bankara.

Nakon ovog skandala i dok su kazahstanske vlasti pokušavale da protjeraju Alijeva uz pomoć Austrije, Dariga Nazarbajeva se povukla iz političkog života i stala na čelo karitativnog fonda svoga oca do 2012. godine.

Ona se zatim vratila u parlament u stranci Nur Otan, bliskoj vlasti.

Rahat Alijev, bivši zamjenik direktora unutarnje sigurnosti i ambasador u Beču, optužen za poticanje državnog udara u Kazahstanu, umro je u februaru u zatvoru u Austriji čekajući suđenje.