{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predsjednik Irana: Žene moraju imati jednaka prava kao i muškarci

21.4.2014. u 08:06
129
89
Predsjednik Irana: Žene moraju imati jednaka prava kao i muškarci
129
Predsjednik Irana: Žene moraju imati jednaka prava kao i muškarci
Hassan Ruhani
Iranski predsjednik Hassan Ruhani osudio je spolnu diskriminaciju i pozvao na uspostavu jednakih mogućnosti i prava za muškarce i žene u Iranu.
On je kritikovao one koji smatraju da je prisustvo žena u javnom životu zapravo neka vrsta prijetnje, te dodao kako je pred Iranom dug put kako bi osigurao ravnopravnost spolova.

"Nećemo prihvatiti kulturu spolne diskriminacije. Žene moraju imati ​​jednake mogućnosti, jednaku zaštitu i jednaka socijalna prava kao i muškarci", kazao je Ruhani u svome obraćanju u nedjelju u Teheranu.

Dodao je kako prema islamskim pravilima muškarci nisu jači, a žene slabiji spol.

Za razliku od Ruhanija, vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei, najviši autoritet u Iranu, kazao je nešto ranije kako je spolna ravnopravnost jedna od najvećih grešaka Zapada​​, prenosi BBC.

On je dodao da se ne protivi zapošljavanju žena, ali istakao da to ne bi trebalo biti u sukobu sa njihovom "glavnom ulogom", u domaćinstvu.

Grupe za ljudska prava upozoravaju na činjenicu da se Iranke suočavaju sa diskriminacijom u zakonu i praksi u različitim oblastima, odnosno kada je riječ o braku i razvodu, nasljeđivanju, starateljstvu, obrazovanju, međunarodnim putovanjima...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: