Zapaljene kutije
0

Predsjednik iračkog parlamenta Salim al-Jabouri traži ponavljanje parlamentarnih izbora

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Odlazeći predsjednik iračkog parlamenta Salim al-Jabouri izjavio je danas da parlamentarni izbori, koji su bili održani 12. maja, treba da budu ponovljeni nakon što je požar zahvatio skladište u Bagdadu gdje su bile glasačke kutije.

"Glasačke kutije su namjerno zapaljene u skladištima. To je planirani zločin počinjen s ciljem da se sakriju nepravilnosti i manipulacija glasovima. Pozivamo na ponavljanje glasova", rekao je Jabouri.

On je zatražio da odgovorni budu izvedeni pred lice pravde.

Glasačke kutije dio su procesa ponovnog ručnog prebrojavanja glasova za izbore održane u maju.

"Požar je izbio u skladišnom prostoru u koji su smještene glasačke kutije iz naselja Al Rusafa na istočnoj obali rijeke Tigar. Civilna zaštita je na putu, ali su kutije i listići izgorjeli", rekao je jedan lokalni zvaničnik.

Zvaničnik iračkog Ministarstva unutrašnjih poslova Saad Maan izjavio je da su u požaru uništeni određeni dokumenti i oprema.

"Lokacija je podijeljena na četiri skladišta i izgorjelo je jedno u kojem se nalazi elektronska oprema i dokumenti", naveo je Maan.

Nešto ranije je Vrhovno pravosudno vijeće imenovalo sudije koje će preuzeti kontrolu nad izbornom komisijom nakon što su se pojavile optužbe o brojnim nepravilnostima na izborima.

Parlament je sredinom sedmice usvojio Zakon kojim je dato ovlaštenje za ručno ponovno prebrojavanje glasova.