{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predsjednik i tužiteljica pozdravili imenovanje Sergea Brammertza

F
29.11.2007. u 18:02
0
0
Predsjednik i tužiteljica pozdravili imenovanje Sergea Brammertza
0
Predsjednik i tužiteljica pozdravili imenovanje Sergea Brammertza
Predsjednik Međunarodnog suda sudija Fausto Pocar i tužiteljica Carla Del Ponte pozdravljaju imenovanje Sergea Brammertza na mjesto budućeg tužitelja ICTY, saopćeno je iz te institucije.
Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je Rezoluciju S/2007/683, kojom je Brammertz imenovan na mandat od četiri godine. Imenovanje će stupiti na snagu 1. januara 2008.

Brammertz je državljanin Belgije i trenutno obavlja dužnost komesara Međunarodne nezavisne istražne komisije. Bio je zamjenik tužitelja na Međunarodnom krivičnom sudu, gdje je vodio Istražni odjel, a prije toga je bio federalni tužitelj Kraljevine Belgije.

Brammertz je također pomagao Vijeću Evrope kao stručnjak s mandatom da “uspostavi mehanizam za ocjenu međunarodnih aktivnosti u vezi s borbom protiv organiziranog kriminala i njihovu primjenu u pojedinim državama”. Radio je i za mnoge međunarodne pravne organizacije i komisije.

Do 2002. godine Serge Bremmertz je bio i naučni suradnik, a zatim profesor prava na Univerzitetu u Liègeu. Autor je brojnih članaka o globalnom terorizmu, organiziranom kriminalu i korupciji, koji su objavljeni u evropskim i međunarodnim akademskim časopisima.

Serge Brammertz će biti četvrti tužitelj ICTY-a poslije Carle Del Ponte (Švicarska), Louise Arbour (Kanada) i Richarda Goldstona (Južna Afrika).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: