Svijet
0

Predsjednik Hu najavio postolimpijske reforme

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kina će, poslije Olimpijskih igara, nastaviti politiku reformi i ubrzanog razvoja, izjavio je danas predsjednik Hu Jintao, označavajući Igre kao početak nove etape miroljubivog razvoja svoje zemlje kao prosperitetne sile.

"Sadašnji san kineskog naroda je da ubrza izgradnju moderne države, da ostvari veliku renesansu kineske nacije i da, s drugim narodima svijeta, ostvaruje miroljubivi progres, prijateljsku koegzistenciju i harmoničan razvoj", istakao je kineski lider, govoreći pred grupom odabranih stranih novinara.

Stopa privrednog rasta u Kini sada je iznad deset procenata, a Hu je kao važan zadatak u narednom periodu istakao borbu za obuzdavanje inflacije, prenosi Reuters.

Hu, koji je i generalni sekretar Komunističke partije Kine, naveo je da će, po završetku Igara, saopćiti nove inicijative za nastavak reformi, u cilju "sveobuhvatnog razvoja".

Nove mjere će biti u funkciji poticanja daljeg ekonomskog i socijalnog razvoja, ali i reformi političkog sistema, naglasio je on.

Prema Huovim riječima, vlada će "nastaviti širenje socijalističke demokratije i razvoja države na temelju socijalističkih zakona".

Predsjednik Kine je posebno ukazao na potrebu nastavka borbe protiv korupcije, ističući da javnost to sve više traži, zalažući se za dublje reforme u društvu.