Svijet
1

Predsjednik Filipina se izvinio Obami što ga je nazvao pogrdnim imenom

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Američki predsjednik Barack Obama otkazao je sastanak s kontroverznim predsjednikom Filipina Rodrigom Duterteom koji ga je ranije nazvao pogrdnim imenom.

Duterte je trebao dati odgovore Obami o problemu sa ubistvima povezanim s drogom tokom sastanka na Filipinima, ali je Obama kasnije potvrdio da će se sastati sa predsjednicom Južne Koreje.

Duterte je sada izdao izjavu u kojoj je rekao kako žali što je taj komentar shvaćen kao lični napad.

"Neposredni uzrok bio je moj jaki komentar na određeno novinarska pitanja koja bude zabrinutost i uznemirenost. Žalimo da se je došlo i do ličnog napada na predsjednika SAD-a", stoji u izjavi.

Oba predsjednika su na okupljanju Samitu Asocijacije jugoistočnih azijskih nacija u Laosu.

Obama je ranije izrazio zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava na Filipinima. Duterte je rekao da su takve sugestije nepristojne i proklinjao američkog predsjednika.

Obama je mislio na kampanju protiv droge u kojoj je ubijeno 2.400 osoba otkako je on postao predsjednik. No, Duterte je poručio da će nastaviti svoju kampanju.

Ovo nije prvi put da filipinski predsjednik ima nepristojne komentare za ugledne ljude. Papa Franju je oslovio kao i Obamu, za sekretara SAD-a Johna Kerryja rekao je da je lud, a za američkog ambasadora da je "gej sin kuč**". Sve to bi ga moglo koštati političkog ugleda u svijetu.