Svijet
19

Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte: Lično sam ubio tri osobe, ne mogu lagati

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte potvrdio je za BBC da je ubio tri osobe dok je bio gradonačelnik Davaa.

"Ubio sam tri osobe. Ne znam koliko je metaka iz mog pištolja završilo u njihovim tijelima. To se dogodilo, ne mogu lagati o tome", kazao je Duterte.

Duterte je dao izjavu samo nekoliko sati nakon što je njegov glasnogovornik demantovao da je lično ubio nekoga. Filipinski predsjednik nedavno je priznao da se često vozio gradom motociklom tražeći nevolje kako bi nekoga mogao ubiti. Duterte je dvije decenije bio gradonačelnik Davaa, a za to vrijeme je zaradio reputaciju zbog brutalnog suzbijanja kriminala. Optužen je i za sponzorisanje odreda smrti.

O ubistvima je prvi put govorio 2015. godine, dok je još bio gradonačelnik Davaa. Tada je kazao da su muškarci koje je ubio bili osumnjičeni za otmicu i silovanje. Međutim, njegov glasnogovornik Martin Andanar tvrdi da on nije ubica.

"To je njegov stil, otkako je bio gradonačelnik priča na taj način. Ne shvatamo takve izjave doslovno. Shvatili smo ga ozbiljno, ali ne doslovno", kazao je Andanar.

Nekoliko sati kasnije Duterte je ponovio svoje priznanje, ali je negirao navode da je pucao u ljude koji su klečali s rukama vezanim na leđima. U razgovoru za BBC obećao je da će rat protiv dilera drogom voditi do posljednjeg dana svog mandata. Otkako je pokrenuo rat protiv dilera, ubijeno je oko 6.000 ljudi, a njegovi kritičari tvrde da je poticao policiju da pucaju u dilere i osobe koje koriste drogu na licu mjesta. Duterte je negirao da je narkoman, iako koristi Fentanyl, koji je poznat kao ubica bolova, a Duterte pati od migrena i problema s leđima.

"Nisam ovisnik, osim kad je to propisano", kazao je Duterte.

Andanar je odbacio tvrdnje da je lijek izazvao nuspojave, kao što su zabuna, tjeskoba i halucinacije, kod Dutertea.

"Gospodin Duterte je zdrav, radi do ranih jutarnjih sati. U žurbi je i nestrpljiv je jer našu zemlju vuku na dno", kazao je Andanar.