Kritikovao Evropu
4

Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte EU nazvao licemjernim blokom "ku***nih sinova"

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte kritikovao je Evropsku uniju nazvavši je licemjernim blokom "ku***nih sinova" nakon što su evropski zakonodavci izdali rezoluciju u kojoj ga pozivaju na suzdržanost i ponovno razmišljanje o njegovom krvavom ratu protiv droge.

Tokom obraćanja pred kineskim biznismenima pohvalio je Kinu zbog "beskamatnih kredita" i pozajmica zbog kojih nije trebao Evropsku uniju, odnosno, "idiotski program rehabilitacije koji nije uspio zaustaviti ovisnike da čine pljačke, silovanja i ubistva" .

"Novac iz Kine će nam olakšati teškoće. EU nas je kontaktirala i želi zdravo rješenje za drogu. Ti ku***ni sinovi. Oni žele da gradimo klinike umjesto što ih hapsimo i stavljamo ih u zatvor, kao i u drugim zemljama. Odete u ustanovu i ukoliko želite shabu, oni će vam dati shabu i pustit će vas da odete. Naši ljudi će ići tamo i konzumirati svaku moguću hemikaliju dok ne polude. I ko će odgovarati za to?", rekao je Duterte govoreći o metamfetaminu koji se koristi na Filipinima.

Evropski dužnosnici prošle su sedmice osudili ubistva na Filipinima, rekavši da bi meta trebali biti proizvođači i prodavači, a ne potrošači.

Ovo nije prvi put da je Duterte kritikovao Evropu koja je najveći strani investitor na Filipinima i četvrti po veličini trgovinski partner. Duterteov rat protiv droge u kojem je ubijeno 2.500 ljudi, navodno u samoodbrani, uznemirio je međunarodnu zajednicu.