Novac za paljevinu
50

Predsjednik Brazila optužio Leonarda DiCapria za požare u Amazonu

M. N.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Brazila Jair Bolsonaro optužio je holivudskog glumca Leonarda DiCaprija da je platio novac kako bi se podmetnuli požari u šumama Amazona.

Ovo je posljednji pokušaj desničarskog lidera da prebaci krivnju za požare koji su stavili fokus zabrinutosti međunarodne zajednice na njegovu vladu koja je umanjila napore u borbi protiv ilegalne sječe šume, uništavanja i miniranja Amazona.

Ranije je okrivio nevladine organizacije poput World Wildlifea da su platile vatrogascima dobrovoljcima da naprave fotografije kako bi dobili donacije, uz 500.000 američkih dolara koje je dao, kako tvrdi, DiCaprio.

Fondacija je negirala da je dobila donaciju od glumca niti da posjeduje fotografije od vatrogasaca.

DiCaprio je zagovornik mjera za borbu protiv klimatskih promjena. Na Twitteru često objavljuje probleme o okolini, a među njima je bila i tema požara u amazonskim šumama. Njegova fondacija, koja je usmjerena na projekte koji štite ranjivu divljinu od izumiranja, dio je Alijanse Zemlja.

Brazilski predsjednik iznio je ove tvrdnje nakon što su četiri člana nevladine organizacije Alter do Chao Fire brigade uhapšena u utorak i optužena da su izazvala požare kako bi ih snimili i prikupili više donacija. Puštena su u četvrtak odlukom suda. Ovo je izazvalo oštre kritike političara i nevladinih organizacije koje su kazale kako je njihovo hapšenje pokušaj Bolsonarove vlade da šikanira nevladine organizacije.

U Facebook Liveu koji je Bolsonaro radio 21. augusta rekao je kako sve upućuje na to da nevladine organizacije došle u Amazon da zapale šumu. Kada su ga pitali za dokaz, rekao je da nema ništa napismeno. Dan kasnije priznao je da su požar mogli izazvati i farmeri, mjesec dana kasnije napao je 'lažne medije' koji su izvještavali o tome da je prašuma opustošena požarima.

Amazonska prašuma smatra se bedemom protiv globalne klimatske promjene.