Katastrofalno stanje
3

Predsjednik Brazila Lula optužio svog prethodnika za genocid nad amazonskim narodom Yanomami

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Brazilski predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva optužio je krajnje desničarsku administraciju Jaira Bolsonara da je počinila genocid nad narodom Yanomami iz Amazonije.

Lula je u subotu posjetio amazonsku državu Roraima kako bi osudio stanje Yanomamija, čije su navodno zaštićene zemlje gurnute u krizu zbog zanemarivanja vlade i porasta ilegalnog rudarstva.

“Više od humanitarne krize, ono što sam vidio u Roraimi bio je genocid. Zločin s predumišljajem protiv Yanomamija, koji je počinila vlada neosjetljiva na patnju brazilskog naroda,” twitao je Lula u nedjelju, dan nakon što je posjetio prenapučenu kliniku za Yanomami narodi u glavnom gradu Roraime, Boa Visti.

Lulin ministar pravosuđa, Flávio Dino, rekao je da će narediti saveznu policijsku istragu o "jakim indicijama" da su Yanomami pretrpjeli zločine uključujući genocid što znači namjerni pokušaj djelomičnog ili potpunog uništenja etničke, nacionalne, rasne ili vjerske skupine.

Zastrašujuće fotografije iscrpljene djece i odraslih Yanomamija pojavile su se uoči Lulinog putovanja, razotkrivajući razmjere zdravstvene krize s kojom se suočava oko 30.000 starosjedilačkih stanovnika teritorija.

“Fotografije su me stvarno potresle jer je nemoguće razumjeti kako zemlja poput Brazila u tolikoj mjeri zanemaruje naše autohtone građane”, rekao je ljevičarski predsjednik novinarima u Boa Visti.

Lula, koji je postao predsjednik 1. januara, okrivio je svog krajnje desničarskog prethodnika za odricanje od domorodačkih zajednica i ohrabrivanje hiljada rudara koji su preplavili enklavu Yanomami tokom Bolsonarove vladavine.

Ti su rudari zarazili rijeke i uništene šume, lišavajući udaljene zajednice Yanomamija ključnih izvora hrane, ribe i drugih životinja poput majmuna i divljih svinja dok su istovremeno širili malariju i ometali napore vladinih zdravstvenih radnika.

"Kao i nepažnja i zanemarivanje prošle vlade, glavni uzrok ovog genocida je invazija 20.000 ilegalnih rudara, čiju je prisutnost poticao bivši predsjednik. Ovi rudari truju rijeke živom, uzrokujući razaranje i smrt," napisao je Lula, obećavajući: "Neće više biti genocida."

Govoreći prije leta u Roraimu s Lulom, ministrica domorodačkih naroda, Sônia Guajajara, rekla je da je zaštita djece Yanomami od nečuvenih razina malarije, verminoze, pothranjenosti i proljeva njen apsolutni prioritet. "Svaka 72 sata jedno dijete umire od jedne od ovih bolesti, prema informacijama koje smo primili", rekla je Guajajara, pozivajući na protjerivanje rudara u sljedeća tri mjeseca.

U nedjelju je još jedan ključni Lulin saveznik, bivša brazilska predsjednica Dilma Rousseff, rekla da je 570 djece Yanomami koja su navodno umrla od gladi ili trovanja živom od 2019. godine dokaz "genocida nad narodom Yanomami".

“Postoji motiv: pohlepa rudara koji su napali njihovu zemlju. A tu je i počinitelj: Jair Bolsonaro, koji je zagovarao ovu invaziju i uskratio medicinsku pomoć domorocima”, napisala je Rousseff na Twitteru.

“Svi oni koji su odgovorni, uključujući Bolsonara, moraju biti procesuirani, suđeni i kažnjeni za genocid”, dodala je Rousseff.

Bolsonaro je odbacio odgovornost, nazivajući takve optužbe "ljevičarskom farsom". Bivši predsjednik koji je poznat po svojim predrasudama o crnim i domorodačkim građanima tvrdio je da je zdravstvena zaštita domorodačkog stanovništva bila jedan od prioriteta njegove vlade.