Politički spor
40

Predsjednik Bocvane "zaprijetio" da će poslati 20.000 slonova u Njemačku

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Bocvane je "zaprijetio" da će poslati čak 20.000 slonova u Njemačku, no motiv mu nisu dobri odnosi, nego politički spor.

Ranije ove godine je njemačko ministarstvo za okoliš istaklo da bi trebala postoojati strožija ograničenja uvoza trofeja iz lova, a predsjednik Bocvane Mokgweetsi Masisi je za njemačke medije izjavio da bi to samo osiromašilo njegovu zemlju. Dodao je da je broj slonova "eksplodirao" kao rezultat napora za njihovo očuvanje, kao i da je lov pomagao da se njihova populacija drži pod kontrolom.

"Nijemci bi trebali živjeti sa životinjama na način na koji nama to pokušavaju reći", izjavio je Masasi za Bild.

U Bocvani živi trećina svjetske populacije slonova, odnosno više od 130.000 jedinki. Stada prave štetu na imanjima, jedu usjeve i gaze stanovnike, tvrdi on. Ova zemlja je ranije poklonila 8.000 slonova zemljama među kojim je i Angola, a stotine ovih životinja je ponudila Mozambiku s ciljem smanjenja populacije na svom teritoriju.

"Takav dar nudimo i Njemačkoj", rekao je Masisi tvrdeći da će uopće ne šali te da neće prihvatiti "ne" kao odgovor.

Bocvana je zabranila trofejni lov 2014. godine, no zabranu je ukinula 2019. nakon što se suočila s pritiskom lokalnih zajednica. Sada ova zemlja izdaje godišnje kvote za lov navodeći da to predstavlja dobar izvor prihoda za lokalnu zajednicu te da je ova praksa licencirana i strogo kontrolisana.

Ranije je Bocvana razmatrala korištenje slonova za proizvodnju hrane za kućne ljubimce.

Njemačka je najveći uvoznik robe koja potiče od trofejnog lova na slonove u cijeloj Evropskoj uniji.

Australija, Francuska i Belgija su među zemljama koje su zabranile ovaj vid trgovine, a na sličnom je putu i Velika Britanija.