Izbori u oktobru
23

Predsjednički kandidati u Brazilu zbog straha od napada nose pancire

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Trenutni predsjednik Brazila Jair Bolsonaro i njegov glavni protukandidat Lula de Silva počeli su nositi pancire na predizbornim okupljanjima zbog straha od mogućih napada u sve napetijoj političkoj atmosferi.

Ubistvo bivšeg japanskog premijera Shinzo Abea na predizbornom skupu povećalo je strahove u Brazilu da bi se sličan zločin mogao dogoditi i u ovoj državi.

Sve je dodatno pogoršalo ubistvo Lulinog saveznika u nedjelju na političkom događaju od strane policajca koji je uzvikivao slogane u znak podršle Bolsonaru.

Lula je za smrt okrivio govor mržnje kojeg je ohrabrivao neodgovorni predsjednik, dok je Bolsonaro odgovorio da se nasilni ljudi trebaju pridružiti ljevici koja ima historiju nasilnih epizoda.

Sam Bolsonaro je uboden u abdomen tokom predsjedničke kampanje 2018. godine. Osoba koja je izvršila napad kasnije je proglašena nesposobnom da joj se sudi.

Lula de Silva koji ima 76 godina zaposlio je tim privatnog osiguranja kako bi ojačao svoje obezbjeđenje koje čini 35 policajaca. Također, pojačano je i predsjedničko obezbjeđenje za Bolsonara.

Prema trenutnim predizbornim anketama ljevičar i bivši predsjednik Luiz Inacio Lula de Silva ima prednost nad trenutnim predsjednikom Jair Bolsonarom kojeg protivnici nazivaju "brazilskim Trumpom".