Svijet
0

"Predsjedničke" rode opažene u Izraelu

FENA
Izraelski promatrači ptica izvijestili su da su uočili i treću od tri crne rode koje su u divljinu, u septembru 2007. na sastanku u Kopačkom ritu, pustili predsjednici Hrvatske, Srbije i Mađarske, doznaje se u ponedjeljak od ornitologa.

Stjepan Mesić, Boris Tadić i Laszlo Solyom su se 4. rujna usuglasili da je nužno zaštititi močvarno područje Drave i Dunava na tromeđi triju zemalja, a koje obuhvaća Park prirode Kopački rit u Hrvatskoj, Veliki rit Koelkedi u Mađarskoj i Bezdan u Srbiji.

Tri crne rode, koje su tom prilikom prstenovane, opažene su tijekom siječnja u Izraelu, izvijestili su ornitolozi.

Kopački rit je poplavno područje desnoga zaobalja Dunava na sjeveroistoku Hrvatske, u kutu što ga čine Drava i Dunav. To je jedna od najvećih fluvijalno-močvarnih nizina u Evropi. Kopačko jezero je najveća udubina koja je stalno ispunjena vodom, a nalazi se u središnjem dijelu rita. Najdublja depresija u ritu je Sakadaško jezero.

Jezera su međusobno povezana mrežom prirodnih kanala s Dunavom i Dravom. Park prirode obuhvaća ukupno 23.000 hektara površina. Unutar parka je 7.200 hektara zaštićeno statusom posebnoga zoološkoga rezervata.

Ekološku prepoznatljivost Kopačkom ritu daje 291 vrsta ptica, od kojih se 141 vrsta redovito ili povremeno gnijezdi u Ritu. Na tom području gnijezdi se i preko 20 pari orlova štekavaca, vrste koja je ugrožena u svjetskim razmjerima.