Svijet
0

Predsjednička utrka: Podrška senatoru McCainu prvi put pala ispod 50 posto

FENA
John McCain; Foto: Reuters
John McCain; Foto: Reuters
Dnevnik Christian Science Monitor piše u četvrtak kako su među republikanskim kandidatima odavno senator John McCain i bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani glavni kandidati za Bijelu kuću.

Međutim, popularnost senatora McCaina sad je prvi put pala ispod 50 posto od 1999. godine, što se u velikoj mjeri pripisuje njegovoj podršci ratu u Iraku.

Analitičari su uglavnom umanjivali šanse Rudyja Giulianija zbog njegovih liberalnih stajališta o nekim društvenim pitanjima kao što su pobačaj i prava homoseksualaca.

Sada se čini da kombinacija različitih faktora traži novi pogled na ranjivost senatora McCaina, konkretno njegove uporne podrške ratu u Iraku, ali i na potencijal Giulianija da prevaziđe svoje slabe strane.

Anketa koju je proveo Gallup prošle sedmice pokazuje da John Mcain uživa podršku 48 posto ispitanika, što je šest posto manje nego u novembru prošle godine i puno manje od 67 posto koliko je uživao na vrhuncu popularnosti u februaru 2000. godine.

S druge strane, Rudy Giuliani uživa podršku više od 60 posto ispitanika. Sada kad je najavio ozbiljan interes za kandidaturu, rekavši u ponedjeljak da se uključuje "kako bi pobijedio", piše Christian Science Monitor, ove ankete i usporedbe postaju sve važnije.

New York Times piše u četvrtak o još jednom republikanskom kandidatu – bivšem guverneru savezne države Massachussetts Mittu Romneyu.

Iako Romney zasad ni izbliza ne uživa podršku kao John McCain ili Rudy Giuliani, New York Times kaže da će se morati uskoro suočiti s bitnim pitanjem – hoće li njegova religija, on je, inače, mormon – biti prepreka na putu za Bijelu kuću.

Ankete pokazuju da velik broj Amerikanaca neće glasati za predsjednika mormona. Tu vjeru smatraju sumnjivom mnogi konzervativni kršćani, a oni predstavljaju vitalni dio primarne republikanske glasačke baze.

Savjetnici Mitta Romneya priznaju da bi pogrešne predrasude o mormonima mogle dati adute drugim republikanskim kandidatima.

A sam Romey, piše New York Times, pažljivo proučava govore predsjednika Kennedyja, koji je postao i ostao do danas jedini katolik na predsjedničkom položaju, te se savjetuje s drugim političarima mormonima, kao što je senator Orin Hatch, republikanac iz savezne države Utah.