Zemlja u problemima
16

Predsjednica Bolivije Jeanine Anez pozitivna na koronavirus

D. B.
Jeanine Anez (Foto: EPA-EFE)
Jeanine Anez (Foto: EPA-EFE)
Predsjednica Bolivije Jeanine Anez, koja je na ovoj funkciji od puča 2019. godine kojim je svrgnut Evo Morales, potvrdila je da je pozitivna na koronavirus.

Anez je javno saopćila da je zaražena koronavirusom samo nekoliko dana nakon što je isto učinio brazilski predsjednik Jair Bolsonaro. Bolivijska predsjednica se javnosti obratila putem Twittera te je istakla da se osjeća dobro, kao i da nastavlja obavljati svoje dužnosti iz izolacije.

Kao što je poznato, Anez je došla na vlast krajem prošle godine, a ima podršku desničara i SAD-a. Naslijedila je Moralesa koji je ljevičar i koji je popustio pritiscima vojnih zvaničnika usljed višesedmičnih protesta opozicije. Optužen je i za preveru tokom predsjedničkih izbora, a te optužbe su se kasnije pokazale lažnim.

Bolivija se nalazi u finansijskim problemima i obavlja vrlo malo testiranja na koronavirus. Njen medicinski sistem propada, a tijela preminulih se mogu naći i na ulicama. Predsjednički izbori su odgođeni do septembra, javlja Russia Today.