|

Predsjedavajući UO Glasa Amerike zloupotrijebio vladine fondove

Predsjedavajući UO Glasa Amerike zloupotrijebio vladine fondove
0
F
FENA
31.8.2006. u 11:48
0
komentara
0

dijeljenja
Predsjedavajući UO Glasa Amerike zloupotrijebio vladine fondove
Istražitelji State Departmenta su saopćili da je predsjedavajući Upravnog odbora koji nadgleda rad Glasa Amerike i nekoliko ostalih agencija za međunarodno izvještavanje, Kenneth Tomlinson, zloupotrijebio vladine fondove.
U izvještaju koji je objavljen u utorak istražitelji kažu da je Tomlison, kojeg je na ovo mjesto imenovala administracija predsjednika Georgea Busha, koristio svoj ured za obavljanje ličnog posla i na neprikladan način dodijelio ugovor od 250 hiljada dolara jednom svom prijatelju.

U sažetku nalaza istrage se kaže da nije potrebno kaznena istraga, ali da će građanski postupak biti pokrenut u vezi s dodjelom spomenutog ugovora.

U izvještaju također stoji da je Tomplinson koristio vladine resurse da bi na izvjestan način finansirao svoju ergelu rasnih konja.

Kenneth Tomlinson je u pismenom saopćenju rekao da vjeruje kako je cijela istraga inspirirana "stranačkim podjelama unutar Brodcasting Board of Governors" i da je ponosan na svoja postignuća na polju američkog međunarodnog emitiranja radijskih i televizijskih programa.

Predsjednik Bush je ponovnu nominaciju Tomlisona poslao na razmatranje u Senat.

Međutim, trojica demokratskih članova Zastupničkog doma, koji su prošle godine pozvali na istragu, poslali su pismo predsjedniku Bushu zahtijevajući da se Tomlinson ukloni s te pozicije.

Glasnogovornica Bijele kuće je izjavila da predsejdnik i dalje podržava ponovnu nominaciju Kennetha Tomlinsona.

Inače Tomlinson je podnio prošle godine ostavku kao član odbora Korporacije za javnu televiziju, organizacije koja financira javnu televiziju u Sjedinjenim Državama, usred vrlo sličnih optužbi.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.