Svijet
0

Predsjedanje Velike Britanije EU-om veliko očekivanje i velike brige

NINA
Početak šestomjesečnog predsjedanja Velike Britanije Evropskom unijom u Bruxellesu se danas ocjenjuje kao "predsjedanje velikih očekivanja, ali i velikih briga".

Što se očekivanja tiče, ona su vezana prije svega za programski govor britanskog premijera Tonyja Blaira prije nekoliko dana u Evropskom parlamentu, kad se snažno založio za velike reforme EU-a.

U tom kontekstu mnogi u Bruxellesu postavljaju pitanje hoće li Velika Britanija kao vodeći pregovarač idućih šest mjeseci u procesu najavljenih reformi, pregovarati za Evropu ili za svoje nacionalne interese.

Najveće brige su vezane za proračun EU-a za razdoblje od 2007. do 2013. U srži proračunskih nevolja je sukob između Londona i Pariza.

London predlaže postupno smanjivanje subvencija za poljoprivredu i ne pristaje da se odrekne svog rabata na osnovi kojeg vuče iz zajedničke blagajne EU-a 4,6 milijardi eure godišnje.

Pariz traži ukidanje britanskog rabata i neće ni da čuje za smanjenje poljoprivrednih subvencija.

U takvim okolnostima predsjednik Evropske komisije Jose Barosso je upozorio da bi sukob između francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca i Blaira mogao "uništiti Evropu".

Iščekivanja su vezana i za politiku proširenje EU-a. Blair se u svom programskom obraćanju založio za nastavak politika proširenja, bez obzira na to što neke članice EU-a upozoravaju da su limiti proširenja već dostignuti.