Novi protesti
0

Predrevolucionarno stanje zavladalo u Iranu

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Iako je iranski predsjednički kandidat Mir Hossein Mousavi pozvao svoje pristalice da okončaju demonstracije širom Teherana, u Iranu je zavladalo predrevolucionarno stanje.

Novi protesti isplanirani su nakon što su sigurnosne snage pretresle nekoliko studentskih domova u više iranskih gradova traželi navodne organizatore protesta, saznaje BBC.

Iranski vrhovni vođa Ayatollah Ali Khamenei osudio je podizanje tenzija i pozvao na prestanak nereda u kojima je dosad život izgubilo osam osoba.

Na predsjedničkim izborima prošle sedmice pobjedu je odnio Mahmoud Ahmadinejad sa skoro dvije trećine glasova. To je pokrenulo pravu lavinu pobuna i nasilja, a najnovije se mogu očekivati u centralnom dijelu grada.

Iran je uveo i nove restrikcije stranim izvještačima koji moraju dobiti posebnu dozvolu za objavu bilo kakvih priča o ovom događaju, a ne smiju ni prisustvovati neorganizovanim demonstracijama. Dozvoljen im je prenos uživo, ali ne smiju napuštati svoje hotelske sobe i urede.

Studenti, koji su veoma aktivni u podršci opoziciji, i dalje se susreću sa pretresima soba gdje se traže bilo kakvi materijali koji bi ukazivali na organizovanje protesta.

Ponukane protestima masa koje sumnjaju u regularnost izbora, iranske vlasti odlučile su se na ponovno prebrojavanje glasova o određenim oblastima.