Konačno
0

Predmet Karadžić spreman za suđenje

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/Pool/File
Foto: AFP/Pool/File
Sudija Iain Bonomy, na statusnoj konferenciji, je konstatovao da je predmet Radovan Karadžić "spreman za suđenje“, te je najavio da će o tome obavijestiti predsjednika Suda, javlja BIRN - Justice Report.

Ipak, datum suđenja bivšem predsjedniku Republike Srpske optuženom za genocid i niz drugih zločina u BiH, nije određen, a kada bude, Tužilaštvo je najavilo da će im biti potrebno oko četiri sedmice da poduzmu "sve pripremne korake".

"Kada se bude znao datum početka suđenja treba obavijestiti svjedoke, poduzeti sve potrebne pripremne korake. Tu se tradicionalno radilo o četiri do šest sedmica. Optužbi bi u ovom slučaju trebalo oko četiri sedmice", kazao je tužilac Alan Tiger.

Karadžić je nakon dugogodišnjeg bjekstva uhapšen 21. jula 2008. godine u Srbiji. Deset dana poslije prvi put se pojavio pred sudijama Tribunala u Haagu kada je negirao sve navode optužnice koja ga tereti za genocid u Srebrenici i još deset bosanskohercegovačkih općina, te mnogobrojne zločine na prostoru BiH, uključujući i troipogodišnju opsadu Sarajeva.

Veliki dio ove statusne konferencije Karadžić je iskoristio da se žali na "tehničke probleme“ u pripremi svoje odbrane, kao što su pregledavanje obimnog materijala, kontakt sa pravnim saradnicima, korištenje tehničkih pomagala u pritvorskoj jedinici, te drugi "problemi sa ovim rutavim, zapuštenim, prenatrpanim predmetom koji ima ogroman značaj“.

"Vi nemate kontrolu nad vašim predmetom. Vi ste nam dali do znanja da ne koristite na pravilan način resurse koje vam je Sud dao. Vi imate posebnog oficira za vezu koji prenosi vaše probleme Sudskom vijeću. Sada ste spomenuli niz problema koji nikad nisu došli na moj sto“, kazao je sudija Bonomy.

Tužilaštvo je najavilo da će do kraja ove sedmice, ili početkom naredne, dostaviti četvrti zahtjev za prihvatanje presuđenih činjenica, koji se bazira na drugostepenoj presudi Momčilu Krajišniku, bivšem predsjedniku Skupštine Republike Srpske, koji je osuđen na 20 godina zatvora.

"U sklopu priprema za suđenje pravimo dvije grupe svjedoka – onih koje definitivno moramo pozvati i takozvanu rezervnu listu. Sada prebacujemo one čiji su iskazi utvrđeni presuđenim činjenicama u rezervnu listu i ta lista raste iz dana u dan“, istakao je Alan Tiger, tužilac.

Tužilac je naglasio da se u podnesku radi o 900 presuđenih činjenica. Sudsko vijeće je dozvolilo mogućnost ulaganja ovog podneska, naglašavajući kako se nada da će to reducirati popis svjedoka za suđenje.

"U jednom trenutku čovjek mora reći da su pripreme za suđenje završene i da će suđenje početi na osnovu onoga što je do tada predano u spis. Vi sada imate navode optužbe koje obuhvataju tih 900 presuđenih činjenica, iako su one prezentirane na drugačiji način. U jednom trenutku ipak treba povući crtu“, kazao je sudija.

Na statusnoj konferenciji bilo je riječi i o zahtjevu optuženog da razgovara sa jednim svjedokom optužbe koji mu je "veoma važan" za tačku optužnice koja se odnosi na masakr na Markalama.

"Ja se ne želim vidjeti s njim u ulozi optuženog, nego u ulozi šefa odbrane. Ovaj svjedok je važan za slučaj Markale. Markale su važne za sve ostalo, da ne ostane ta laž da su Markale Srbi napravili", kazao je Karadžić.

Na sarajevskoj pijaci Markale tokom rata izvršena su dva masakra. U prvom, 5. februara 1994. godine, stradalo je 67 Sarajlija, dok ih je 142 ranjeno. U drugom, u augustu 1995., poginulo je 37 ljudi, a ranjeno 90.