Suđenje Karadžiću
0

Predata obilježena optužnica

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tužilaštvo Haškog tribunala predalo je danas verziju optužnice u kojoj su obilježene opštine, mjesta na kojima su se prema optužnici dogodili zločini i incidenti koji će biti predmet ''ograničenog izvođenja dokaza'' na suđenju nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću, saopšteno je u Tribunalu.

Na listi tužilaštva precrtani su incidenti 1992. godine u Bosanskom Novom, kao i nekoliko incidenata u Brčkom, Foči i Ilijašu, javio je dopisnik Srne iz Haga.

U ovoj verziji optužnice, koja nije i nova optužnica, precrtana su četiri incidenta iz Kotor Varoši, jedan u Rogatici i dva u Višegradu. Najveći broj incidenata za koje će tužilaštvo izvoditi dokaze, prema optužnici, dogodili su se u Prijedoru i Srebrenici.

Tužilaštvu je sudsko vijeće ranije naložilo da najkasnije danas preda optužnicu u kojoj će biti obilježena mjesta i incidenti koji neće biti predmet izvođenja dokaza. Sudsko vijeće je izrazilo zabrinutost zbog obima optužnice protiv Karadžića i odbijanja optužbe da redukuje broj opština i incidenata za koje će mu se suditi.

U svom podnesku, Tužilaštvo napominje da je ''prijedlog za redukciju predmeta koji je sudsko vijeće prihvatilo zasnovan na shvatanju da će optužbi ipak biti omogućeno da predaje dokaze, uključujući iskaze svjedoka o mjestima zločina, incidentima i događajima u opštinama, koji su relevantni za dokazivanje osnovnih elemenata za počinjene zločine''.

Ti dokazi, napominje optužba, ''odnose se na ciljeve i metode navodnog udruženog zločinačkog poduhvata, na stepen koordinacije i saradnje osoba i institucija koje su bile dio poduhvata, na sistematsku prirodu navodnih zločina i obrazac, kao i na ulogu optuženog, njegova saznanja ili obavještenja''.

Početak suđenja Karadžiću zakazan je za ponedjeljak, 26. oktobar, i u Tribunalu je već počeo proces akreditacije novinara za ovaj događaj.

Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici i drugim dijelovima BiH, za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, među kojima su granatiranje civila u Sarajevu i uzimanje pripadnika međunarodnih snaga za taoce.

Proces će započeti uvodnom riječju optužbe, koja je za to zatražila dva dana. Karadžić je najavio da će sam izložiti uvodnu riječ na početku suđenja, zatraživši isto onoliko vremena koliko dobije tužilaštvo.