|

Pred sudom osumnjičeni za pokušaj aktiviranja eksploziva u avionu

Pred sudom osumnjičeni za pokušaj aktiviranja eksploziva u avionu
0
F
FENA
28.12.2009. u 09:23
2
komentara
0

dijeljenja
Pred sudom osumnjičeni za pokušaj aktiviranja eksploziva u avionu Umar Faruk Abdulmutallab (Foto: Reuters)
Nigerijac koji je optužen za pokušaj detoniranja eksplozivne naprave u jednom američkom putničkom avionu, na Božić, danas će biti izveden pred sud u saveznoj državi Michigan.
Vlasti su premjestile Umara Faruka Abdulmutallaba iz bolnice – gdje su mu liječene opekotine trećeg stupnja – u savezni zatvor; 23-godišnji Nigerijac tvrdi da da su ga uvježbavali operativci Al-Qaide u Jemenu.

On je, prema navodima, pokušao tekućinom iz injekcijske brizgalize upaliti prah koji je ljepljivom trakom bio pričvršćen uz njegove noge, neposredno pred početak spuštanja u Detroit aviona na letu iz Amsterdama.

Eksplozivna naprava nije eksplodirala, nego se samo zapalila, izazvavši na njegovim nogama opekotine trećeg stupnja, a drugi putnici i osoblje aviona su ga brzo onemogućili.

Osumnjičenikovo ime se nalazi u bazi američkih obavještajnih službi, ali ne i na popisu onih kojima je zabranjeno putovanje avionima.

Američka ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano izjavila je CNN-u kako "nema nikakvih naznaka" da je ovaj pokušaj napada dio neke većeg terorističke zavjere, prenijela je VoA.

U Nigeriji je naređeno provođenje pune istrage oko osumnjičenog Umara Faruka Abdulmutallaba.

U središtu istrage je pokušaj njegova oca da uzbuni nigerijske i američke vlasti oko aktivnosti svog sina, među kojima i njegove veze s ekstremistima Al-Qaide.

Otac, Umaru Mutallab, dobro je poznat nigerijski bankar kojega su, navodi se, jako zabrinuli radikalni stavovi koje je prihvatio njegov sin, koji je prije nekoliko mjeseci prekinuo veze s obitelji i nestao.

Nakon što je Umaru Mutallab alarmirao američku ambasadu u Nigeriji, ime njegovog sina je stavljeno na popis upozorenja na moguće terorističke aktivnosti, ali njegova viza nije bila opozvana.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...