SAD
0

Pred sudom osumnjičeni za pokušaj aktiviranja eksploziva u avionu

FENA
Umar Faruk Abdulmutallab (Foto: Reuters)
Umar Faruk Abdulmutallab (Foto: Reuters)
Nigerijac koji je optužen za pokušaj detoniranja eksplozivne naprave u jednom američkom putničkom avionu, na Božić, danas će biti izveden pred sud u saveznoj državi Michigan.

Vlasti su premjestile Umara Faruka Abdulmutallaba iz bolnice – gdje su mu liječene opekotine trećeg stupnja – u savezni zatvor; 23-godišnji Nigerijac tvrdi da da su ga uvježbavali operativci Al-Qaide u Jemenu.

On je, prema navodima, pokušao tekućinom iz injekcijske brizgalize upaliti prah koji je ljepljivom trakom bio pričvršćen uz njegove noge, neposredno pred početak spuštanja u Detroit aviona na letu iz Amsterdama.

Eksplozivna naprava nije eksplodirala, nego se samo zapalila, izazvavši na njegovim nogama opekotine trećeg stupnja, a drugi putnici i osoblje aviona su ga brzo onemogućili.

Osumnjičenikovo ime se nalazi u bazi američkih obavještajnih službi, ali ne i na popisu onih kojima je zabranjeno putovanje avionima.

Američka ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano izjavila je CNN-u kako "nema nikakvih naznaka" da je ovaj pokušaj napada dio neke većeg terorističke zavjere, prenijela je VoA.

U Nigeriji je naređeno provođenje pune istrage oko osumnjičenog Umara Faruka Abdulmutallaba.

U središtu istrage je pokušaj njegova oca da uzbuni nigerijske i američke vlasti oko aktivnosti svog sina, među kojima i njegove veze s ekstremistima Al-Qaide.

Otac, Umaru Mutallab, dobro je poznat nigerijski bankar kojega su, navodi se, jako zabrinuli radikalni stavovi koje je prihvatio njegov sin, koji je prije nekoliko mjeseci prekinuo veze s obitelji i nestao.

Nakon što je Umaru Mutallab alarmirao američku ambasadu u Nigeriji, ime njegovog sina je stavljeno na popis upozorenja na moguće terorističke aktivnosti, ali njegova viza nije bila opozvana.