Šta će reći Parlament?
1

Pred odlučujuće glasanje o Brexitu: May traži podršku za njen dogovor s EU

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Britanska premijerka Theresa May poručila je zastupnicima da večeras glasaju za sporazum o Brexitu koji je dogovorila sa EU, inače u suprotnom rizikuju da Velika Britanija ostane u EU.

May je pozvala zastupnike da demokratiju stave ispred stranačkih podjela ili ličnih ambicija.

Očekuje se da će brojni euroskeptici u njenoj Konzervativnoj stranci i opozicioni parlamentarci glasati protiv sporazuma.

"Stvar je jasna, ovaj dom već je glasao protiv dogovora", rekla je May u Parlamentu koji treba kasnije da se izjasni o sporazumu.

Ako joj parlament opet kaže "NE", May je obećala da će u srijedu staviti na glasanje odluku o izlasku iz Unije bez dogovora.

"Mislim da svi treba da znaju, oni koji žele da do Brexita dođe, da rizikuju da Brexit uopće ne bude ako večeras ne izglasamo ovaj sporazum", istakla je britanska premijerka.

May je susret sa svojim konzervativnim poslanicima uoči glasanja o sporazumu nazvala "dovoljno dobrim", prenio je Tanjug.

Konzervativni poslanici i ministri prisustvovali su sastanku sa premijerkom nekoliko sati uoči glasanja Parlamenta o izmijenjenom sporazumu May i EU.