FHP
0

"Prećutkuju se albanske žrtve na Kosovu"

FENA
Nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo (FHP) ocjenila je danas da se prećutkuju albanske žrtve iz vremena NATO bombardovanja 1999. godine.

FHP je u saopćenju navela da obilježavanje desetogodišnjice NATO bombardovanja, u Srbiji i Crnoj Gori prolazi bez pomena albanskih žrtava na Kosovu, i da se njihovo stradanje "opet iznova relativizuje i dovodi u pitanje".

"Broj ubijenih Albanaca je stvaran i dokumentovan, i te žrtve neće nestati samo zato što se srpska javnost pretvara da one ne postoje. Kao što je obaveza vlasti da počinioce ovih zločina pronađe i kazni, tako je obaveza i srpske javnosti da zna za te zločine i da ih prizna", navedeno je u saopćenju.

"Zvanična Srbija prećutkuje da su za vrijeme NATO bombardovanja srpska policija i vojska počinile najstrašnije ratne zločine na Kosovu", dodaje se u saopćenju Fonda u kojem se navodi da "presuda (u Haškom tribunalu bivšem potpredsjedniku Vlade SRJ) Nikoli Šainoviću i policijskim i vojnim generalima obavezuje državu da istraži i kazni počinioce svih masovnih zločina koji su dokumentovani i dokazani na tom suđenju".

U saopćenju je navedeno da su na samom početku bombardovanja, u noći između 24. i 25. marta 1999. ubijeni ugledni kosovski advokat Bajram Kelmendi i njegova dva sina Kushtrim i Kastriot, a 6. maja Fehmi Agani, jedan od najuglednijih intelektualaca i političara na Kosovu i u nekadašnjoj SFRJ.

FHP je u saopćenju zaključila da je obaveza države Srbije da porodicama žrtava i društvu saopći činjenice o počinjenim zločinima i time pokaže spremnost da prizna nedjela počinjena u prošlosti i uime Srbije.