Svijet
0

Prebrojavanje glasova u Iraku možda i 10 dana

NINA
Nacionalna izborna komisija saopštila je da prebrojavanje glasova jučerašnjih izbora u Iraku teče bez problema, ali bi do konačnih rezultata moglo proći i desetak dana.

Članovi komisije procjenjuju da je jučer na birališta izašlo oko osam miliona ljudi, što je oko 60 posto građana s pravom glasa, prenijele su zapadne novinske agencije.

"Na osnovi informacija dobivenih iz biračkih centara širom zemlje, prebrojavanje glasova teče veoma dobro", izjavio je glasnogovornik Izbornog povjerenstva Farid Ayar Reutersu.

S obzirom na to da međunarodni promatrači nisu bili prisutni na mnogim biračkim mjestima, u Izbornoj komisiji kažu da nisu u prilici detaljnije govoriti o eventualnim kršenjima zakonske procedure i drugim nepravilnostima.

Predstavnik Ujedinjenih naroda u Iraku, zadužen za izbore, izjavio je, međutim, da je veoma ohrabren onim što je vidio. "Ako i rezultati to potvrde... bit će to vrlo dobra vijest", izjavio je Carlos Valenzuela, dodajući da ostaje problem hoće li sunitska manjina prihvatiti izborni rezultat.

U jučerašnjim izvještajima s terena ukazivano je da su birači u mnogim sunitskim gradovima potpuno bojkotirali izbore.

Iako uspjeh izbora ohrabruje one koji tvrde da je time učinjen značajan korak prema demokraciji i obnovi zemlje, niko ne može tvrditi da će postizborno razdoblje donijeti mir i omogućiti brzo povlačenja vojnika iz SAD-a i drugih zemalja.

Glavna briga je kako će manjinski suniti, kojima je pripadao i Saddam Hussein, prihvatiti mogućnost da vlast u zemlji dobiju većinski šiiti, njihovi tradicionalni protivnici i grupacija koja je dugo bila pod represijom bivšeg diktatora.

Američki i britanski dužnosnici računaju da bi se sljedećih sedmica situacija u Iraku mogla čak pogoršati, jer će, prema njihovu očekivanju, ekstremisti predvođeni Musabom al Zarqawijem nastojati osvetiti se onima koji su glasali i američkim vojnicima koji su osiguravali biračka mjesta.

Kad izborni listići budu prebrojani, formirat će se nacionalna skupština s 275 zastupnika, a njen ključni zadatak bit će izbor predsjednika Iraka, dva potpredsjednika i premijera privremene vlade. Novi parlament treba usvojiti ustav, a novi izbori planirani su za 25. decembra ove godine. Plan je da se na tim izborima izabere vlada koja bi dobila četverogodišnji mandat.

Prema prognozama, najviše zastupničkih mjesta trebala bi osvojiti šiitska koalicija Ujedinjena iračka lista na čijem je čelu veliki ajatolah Ali al Sistani. Dobri izgledi, u smislu osvajanja značajnog broja parlamentarnih stolica, daju se Iračkoj listi u kojoj je i Iračka nacionalna sloga privremenog premijera Iyada Alawija.

Uspeh izbora u Iraku dodatno je potaknuo razmišljanja o prisutnosti američkih vojnika u toj zemlji, kojih je sada oko 150.000. Ministar u privremenoj iračkoj vladi Falah al-Nagib izjavio je britanskom Chanelu 4 da očekuje da snage SAD-a ne ostanu u Iraku duže od 18 mjeseci.

Premijer Alawi je, međutim, u jednoj izjavi istaknuo da je "prerano" za određivanje termina za povlačenja Amerikanaca, budući da se, kako je rekao, ne može predvidjeti kada će iračke snage sigurnosti biti u stanju preuzeti obveze koje im pripadaju.

Američki predsjednik George Bush je, neposredno pred izbore, izjavio da će SAD ispoštovati zahtjev nove vlasti u Bagdadu u svezi s odlaskom vojnika iz SAD-a. On je, međutim, ukazao da se nada da će buduća iračka vlast imati potrebu za pomoći međunarodnih snaga još izvjesno vrijeme.