|

'Pravda se ne može vratiti'

'Pravda se ne može vratiti'
0
F
FENA
29.11.2008. u 12:19
2
komentara
0

dijeljenja
'Pravda se ne može vratiti'
Dubrovački kapetan Kristo Laptalo, koji je u petak pušten iz grčkog zatvora nakon što je oslobođen optužbi o krijumčarenju kokaina, rekao je u subotu nakon slijetanja u beogradsku zračnu luku da je "nepravda zaustavljena, ali se pravda više ne može vratiti".
Laptalo je doputovao u Beograd redovitom zračnom linijom iz Atene u pratnji supruge Lidije i kćerke Kristine. U zračnoj luci dočekao ga je posinak Ivan Janković, koji inače živi u Beogradu i kod kojega će obitelj Laptalo ostati jedan dan kako bi se odmorila od puta i burnih događanja proteklih 48 sati.

"Evo, još sam živ, hvala Bogu. Osjećam se kao da nepravda
zaustavljena, a pravda se više ne može vratiti, jer prošla je prije 16
mjeseci. To izgubljeno vrijeme ne mogu nadonaditi jer mi je 60
godina", rekao je Laptalo.

On je dodao da je jedva čekao da ode iz Grčke pa su se zbog toga on i obitelj odmah po izlasku iz sudnice u Patrasu spakirali i otišli, te cijelu noć putovali od Patrasa do atenske zračne luke.

Na pitanje hoće li se vratiti plovidbi, Laptalo je rekao kako tu odluku prepušta obitelji, na što je kćer Kristina dodala: "More da, ali ne dalje od Lokruma".

Beograd je bio jedino odredište u koje je mogao otputovati
zrakoplovom nakon puštanja iz grčkog zatvora, budući da između Grčke i Hrvatske ne postoji izravna zračna veza, a u zemlje Europske unije nije mogao sletjeti jer je već prekršio odredbu o boravku duljem od tri mjeseca na teritoriju EU-a bez odgovarajućih dokumenata.

Kako se doznaje od tajnika Sindikata pomoraca Hrvatske Predraga Brazzodura, Laptalo bi u nedjelju ujutro trebao otputovati automobilom u Zagreb, a zatim zrakoplovom za Dubrovnik.

U Dubrovnik bi trebao stići oko 15.30 sati, i bit će mu priređen svečani doček na Stradunu koji, bi trebao početi oko 16 sati.

Laptala, 59-godišnjeg pomorca iz Dubrovnika drugostupanjski prizivni sud u Patrasu oslobodio je u četvrtak svih optužbi za krijumčarenje kokaina. Grčko tužiteljstvo je na raspravi pred prizivnim sudom odustalo od optužbi, ustvrdivši da Laptalo nije mogao sudjelovati u slanju droge u Grčku i dalo preporuku za njegovo oslobađanje, što je sudsko vijeće i prihvatilo.

Laptalo, kapetan broda Coral Sea, prvi časnik Konstantin Metelev i vođa palube Narcis Garcia uhićeni su u luci Egionu u srpnju 2007.,
kada je u teretu, među paletama s bananama iskrcanima s njihova broda, pronađen 41 kilogram kokaina.

Od uhićenja do donošenja presude sva su trojica bila u pritvoru. Na suđenju u srpnju ove godine Laptalo je nepravomoćno osuđen na 14 godina zatvora i određena mu je kazna od 200.000 eura, a dvojica njegovih kolega oslobođeni su optužbe.

Od početka procesa iz Sindikata pomoraca Hrvatske tvrdili su da je Laptalo nevin i da nema dokaza koji bi upućivali na njegovu krivnju, te su mu pružali svu podršku.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...