Akcija FBI-a
93

Pravda je nekada ipak dostižna: Uhapšen Amerikanac koji se skrivao od 1991. godine

B. H.
Foto: FBI
Foto: FBI
U Meksiku je uhapšen Amerikanac osuđen za pokušaj ubistva koji se skrivao od policije 32 godine. Po povratku u domovinu, gdje ga sada čeka zatvor, 63-godišnjak je bio vidno dobre volje.

U Meksiku je uhićen Amerikanac osuđen za pokušaj ubistva koji se skrivao od policije 32 godine. Po povratku u domovinu, gdje ga sada čeka zatvor, 63-godišnjak je bio vidno dobre volje.

63-godišnji Greg Lawson pobjegao je iz Louisiane u SAD-u, netom prije nego što ga je porota proglasila krivim za pokušaj ubistva 1991. godine. U maju iste godine FBI je pokrenuo potjeru za njim, ali ona je bila neuspješna sve do 19. septembra ove godine, kad su ga napokon uhvatili.

FBI iz New Orleansa je na društvenoj mreži X podijelio video Lawsonova dolaska u SAD. Iako će sada meksičke plaže morati mijenjati za zatvorske rešetke, Lawson je bio vidno dobre volje. Kad su mu stavili lisice, nasmiješio se i upitao policajce: "Kako ste?"

Agent FBI-a Douglas Williams objasnio je da hapšenje ne bi bilo moguće bez pomoći meksičkih vlasti. Dodao je kako je FBI oduvijek sumnjao da se Lawson skriva u Meksiku, a njihovu teoriju potvrdila je i dojava koju su dobili početkom septembra.

Prema lokalnoj novinskoj kući KTBS, 1991. Lawson se posvađao s muškarcem na parkiralištu benzinske postaje i upucao ga. FBI je zamolio javnost za pomoć u potrazi i ponudio nagradu od 10.000 dolara za korisne informacije.