Svijet
0

Prag obećao profesionalno predsjedavanje Unijom

FENA
Aleksandar Vondra
Aleksandar Vondra
Zamjenik češkoga premijera Aleksandar Vondra obećao je u srijedu da će njegova zemlja "dobro" i "profesionalno" predsjedavati Evropskom unijom unatoč sumnjama koje su izazvane euroskepticizmom predsjednika Vaclava Klausa i jednim dijelom političke klase.

"Počinjemo predsjedavati Evropskom unijom od 1. januara bez obzira na sumnje koje iznose neki mediji", rekao je u šali Vondra na konferenciji za štampu.

"Mislim da ćemo mi u Pragu napraviti dobar i profesionalan posao" tokom šest mjeseci predsjedavanja Evropskom unijom, dodao je on.

Republika Češka zamijenit će Francusku, čije se evropsko predsjedavanje završava 31. decembra.

Vondra je izjavio da će šef češke vlade Mirek Topolanek biti poput Sarkozyja, čija je aktivnost obilježila evropsko predsjedavanje.

"Topolanek mnogo liči na predsjednika Sarkozyja. On je jedan dinamičan čovjek sa smislom za odgovornost na međunarodnoj sceni i na koga se može računati u slučaju problema", rekao je on.

Na pitanje o euroskepticizmu velikog dijela češke političke scene, počevši od predsjednika Klausa, Vondra je rekao da ne očekuje neke manevre "destabilizacije", već prije "prekid vatre" o evropskim pitanjima.

Antievropski stavovi predsjednika Klausa, posebno njegovo odbijanje da se podigne evropska zastava na predsjedničkoj palači, oštro su kritikovali u utorak u Strasbourgu predsjednik Sarkozy i ostali evropski dužnosnici.