{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prag najbogatiji grad nove Evrope

N
21.9.2005. u 22:50
0
0
Prag najbogatiji grad nove Evrope
0
Prag najbogatiji grad nove Evrope
Najbogatija regija u novim članicama Evropske unije (EU) je glavni grad Češke - Prag, gdje domaćinstva imaju prihod od 14.500 eura godišnje po članu porodice, rezultati su posljednjeg istraživanja Eurostata.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Evropski statističari su kao osnovu za usporedbu uzeli čiste prihode domaćinstava, ne uračunavajući u njih socijalnu pomoć i ne vodeći računa o oporezivanju. Prag se u tom istraživanju našao odmah ispod prosjeka EU-a, a rezultati su pokazali da i građani drugih prijestolnica "nove Evrope" - Bratislavi, Budimpešti i Varšavi, imaju solidan standard.

Stanovnici siromašnih, nerazvijenih poljoprivrednih regija, kao što su neke poljske, letonske i slovačke, imaju čak šest puta manji prihod od najbogatije regije - grada Londona.

Dok prihod domaćinstava po članu u Londonu iznosi 27.754 eura, u najsiromašnijoj regiji EU-a, poljskom vojvodstvu Lubelskie, taj prihod iznosi svega 4.439 eura po članu.

Statistike iz prošlih godina, međutim, pokazuju da se sa proširenjem EU-a polako ublažavaju razlike jer su u istraživanju iz 1999. najsiromašniji imali prihod čak sedam puta manji nego najbogatiji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: