{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Prag najbogatiji grad nove Evrope

N
NINA
21.9.2005. u 22:50
0
0
Prag najbogatiji grad nove Evrope
0
Prag najbogatiji grad nove Evrope
Najbogatija regija u novim članicama Evropske unije (EU) je glavni grad Češke - Prag, gdje domaćinstva imaju prihod od 14.500 eura godišnje po članu porodice, rezultati su posljednjeg istraživanja Eurostata.
Evropski statističari su kao osnovu za usporedbu uzeli čiste prihode domaćinstava, ne uračunavajući u njih socijalnu pomoć i ne vodeći računa o oporezivanju. Prag se u tom istraživanju našao odmah ispod prosjeka EU-a, a rezultati su pokazali da i građani drugih prijestolnica "nove Evrope" - Bratislavi, Budimpešti i Varšavi, imaju solidan standard.

Stanovnici siromašnih, nerazvijenih poljoprivrednih regija, kao što su neke poljske, letonske i slovačke, imaju čak šest puta manji prihod od najbogatije regije - grada Londona.

Dok prihod domaćinstava po članu u Londonu iznosi 27.754 eura, u najsiromašnijoj regiji EU-a, poljskom vojvodstvu Lubelskie, taj prihod iznosi svega 4.439 eura po članu.

Statistike iz prošlih godina, međutim, pokazuju da se sa proširenjem EU-a polako ublažavaju razlike jer su u istraživanju iz 1999. najsiromašniji imali prihod čak sedam puta manji nego najbogatiji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: