Dobio i zabranu povratka
13

Poznatom spaljivaču Kur'ana Salwanu Momiku naložena deportacija iz Švedske

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Poznati spaljivač Kur'ana Salwan Momika neće dobiti produženu boravišnu dozvolu u Švedskoj. Također mu je izrečena petogodišnja zabrana povratka.
"Odluka je donesena jučer i znači da će se ovoj osobi oduzeti status i boravišna dozvola te da će biti deportovana", kazao voditelj medija Agencije za migracije Jesper Tengroth za TV4 Nyheterna.

Prema Tengrothu, Momika je deportovan jer je dao "netačne informacije" o razlozima svoje potrebe za zaštitom u svom prethodnom zahtjevu za boravišnu dozvolu.

Ali hoće li se ova odluka zaista i provesti, još uvijek nije jasno.

"Ono što smo utvrdili je da ova osoba rizikuje da bude podvrgnuta torturi i nečovječnom postupanju ukoliko se vrati u svoju domovinu. Stoga smo odlučili da postoji prepreka za provođenje deportacije", kaže Tengroth.

Salwan Momika najavljuje da će se žaliti na odluku.

"Dobio sam poruku prije pola sata. Žele da napustim zemlju kad mi istekne boravišna dozvola. Rekli su mi da nađem zemlju koja me može prihvatiti, inače će to biti Irak", kazao je Momika.

Dodao je kako ne planira napustiti zemlju.

"Neću otići iz ove zemlje. Živjet ću i umrijeti u Švedskoj. Odluka Agencije za migracije sada riskira moj život. Žalit ću se. Sumnjam da je Švedska agencija za migracije bila pod političkim pritiskom drugih zemalja. Doći ću do kraja i angažirati svoje advokate", kaže Momika.

Nadalje, smatra da Švedska agencija za migracije nema temelja za protjerivanje.

"To da sam dao netačne podatke nije tačno. Ne razumijem kako to mogu učiniti. Otvoreno sam stao iza Izraela i zapalio iračku zastavu. Umrijet ću ako me vrate u Irak", kaže Momika.