Brojni benefiti
31

Poznato kada bi Rumunija i Bugarska trebale postati dio šengenskog prostora

B. H.
Foto: Wikicommons
Foto: Wikicommons
Zastupnici Evropskog parlamenta pozvali su u srijedu u Strasbourgu zemlje članice (Vijeće EU) da odobre ulazak Rumunije i Bugarske u šengensko područje do kraja 2023. godine.

U rezoluciji, za koju je glasalo 526 zastupnika, 57 je bilo protiv, a 42 suzdržana, Evropski parlament naglašava da su obje zemlje odavno ispunile potrebne uvjete za ulazak u Šengen.

Zastupnici Evropskog parlamenta žale zbog odluke Vijeća EU-a od 8. decembra 2022. da odbije članstvo obiju zemalja "bez predstavljanja ikakvog pravnog opravdanja u vezi s kriterijima pristupa".

U rezoluciji se navodi da bi veći šengenski prostor bez graničnih kontrola ojačao EU. Istodobno, europarlamentarci su naglasili da sve zemlje članice EU-a imaju pravo pristupiti Šengenu kada budu spremne.

Prema Evropskom parlamentu, činjenica da su Rumunija i Bugarska još uvijek izvan bezvizne zone predstavlja socijalno i ekonomsko opterećenje za preduzeća i stanovništvo obiju zemalja. Njihovi su građani diskriminirani u usporedbi s onima u šengenskom području jer se suočavaju s kašnjenjima, birokratskim poteškoćama i dodatnim troškovima prilikom putovanja ili poslovanja u inostranstvu.

Zastupnici u Evropskom parlamentu upozorili su da kašnjenja na graničnim prijelazima s kojima se susreću Rumuni i Bugari mogu trajati od nekoliko sati do dana, u usporedbi s prosjekom od deset minuta bez unutrašnjih graničnih kontrola, što također pogoršava radne uslove za vozače kamiona.