Nestao u okolici Kijeva
21

Poznati ukrajinski fotoreporter Max Levine pronađen ubijen malokalibarskim oružjem

M. G.
Max Levine (Foto: Twitter)
Max Levine (Foto: Twitter)
Ukrajinski fotoreporter koji je nestao prije više od dvije sedmice dok je dokumentirao rusku invaziju na Ukrajinu u blizini glavnog grada Kijeva, pronađen je mrtav, saopćila je kancelarija glavnog državnog tužioca Ukrajine.

Fotoreporter Maks Levin (40) bio je istaknuti freelancer koji je godinama izvještavao o sukobu u Ukrajini. Postojala je bojazan za njegovu sigurnost nakon što su on i njegov kolega nestali sredinom marta dok su se javljali blizu linije fronta ruskih borbi u oblasti Vyshhorod.

Njegovo tijelo pronađeno je u petak u selu u okrugu Vyshhorod sjeverno od Kijeva, prema Institutu masovnih informacija, ukrajinskoj organizaciji civilnog društva koja se fokusira na slobodu medija. Iza njega su ostali supruga, četiri sina i roditelji.

Tužilaštvo je u saopćenju navelo da su, prema preliminarnim informacijama, Levina upucale ruske oružane snage "iz malokalibarskog oružja" i da je u toku krivična istraga o njegovoj smrti.

Kolega sa kojim je Levin putovao, Aleksij Černjišov, nije pronađen, prema Institutu za masovne informacije.

Danima prije svog nestanka, Levin je na svojoj Facebook stranici objavio niz mučnih slika na kojima se vidi masovna evakuacija stanovnika, od kojih su mnogi obučeni u bijelo platno kako bi ukazali na njihov civilni status.

"To je kao horor film", napisao je u poruci uz objavu.