Zbog zločina u Kambodži
93

Poznati kuhar Anthony Bourdain nije podnosio Kissingera: "Poželjeti ćete ga zadavit golim rukama"

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Odlomak iz knjige kuhara Anthonyja Bourdaina iz 2001. godine koji govori o Henryjiu Kissingeru ponovo je dobio na popularnosti nakon smrti ovog bivšeg američkog diplomate.

Govoreći o svojim kulinarskim istraživanjima širom svijeta u "A Cook's Tour: U potrazi za savršenim obrokom", objavljenom nakon njegove smrti 2018. godine, Bourdain je rekao da “nikada nećete prestati htjeti da prebijete Henryja Kissingera na smrt golim rukama ” nakon posjete Kambodži.

Bourdain je mislio na jedno od najgnusnijih Kissingerovih djela, odobravanje tajnog rata izvan granica Vijetnama. Bila je to jedna od mnogih akcija koje je promovirao tokom svojih osam godina kao državni sekretar pod bivšim predsjednicima Richardom Nixonom i Geraldom Fordom koji se danas smatraju sramotnim poglavljima u vanjskim poslovima SAD-a.

Godine 1969. Kissinger je naredio tajno bombardovanje Kambodže i Laosa. Za četiri godine, SAD su bacile 540.000 bombi, pobivši od 150.000 do 500.000 kambodžanskih civila.

"Nikad više nećete moći otvoriti novine i čitati o tom podmuklom, prevrtljivom, ubojitom đubretu koji sjedi na lijepom razgovoru s Charliejem Roseom ili prisustvuje nekoj aferi s crnom kravatom za novi sjajni časopis bez da se guši. Pogledajte šta je Henri uradio u Kambodži, plodove njegovog državničkog genija i nikada nećete razumeti zašto on ne sjedi na optuženičkoj klupi u Hagu pored Miloševića"; napisao je Bourdain u svojoj knjizi.

Decenijama nakon objavljivanja knjige, Bourdainovi komentari ostali su u glavama ljudi i čak su se vratili na internet nakon vijesti o Kissingerovoj smrti.

U New Yorker profilu na Bourdainu iz 2017.,Bourdainov izdavač Dan Halpern pohvalio je utjecaj koji je imala “Parts Unknown”, emisija o putovanjima i hrani u kojoj je Bourdain putovao svijetom i raspravljao o kuhinjama, kulturama i političkim pitanjima različitih zemalja.

Halpern je rekao da je Bourdain postao državnik jer je njegova emisija osvijestila ljude o sukobima u drugim zemljama.

Ali Bourdain je odbio tu ideju, rekavši: "Ne idem na večeru dopisnika Bijele kuće. Ne moram da se smijem sa Henriyem Kissingerom.”

Uprkos tome što je odgovoran za smrt stotina hiljada ljudi, Kissinger je viđen u prijateljskim odnosima sa značajnim ličnostima, uključujući bivšeg predsednika Georga Busha. Nixona, Oprarh Winfrey i princezu Dianu.

"Svaki novinar koji je ikada bio ljubazan prema Henryju Kissingeru, znate, je*o tu osobu. Veoma vjerujem u moralne sive zone, ali, kada je u pitanju taj tip, po mom mišljenju on ne bi trebao moći da jede u restoranu u New Yorku", govorio je Bourdain.