New York
81

Poznati detalji o privatnom životu optuženog za napad na Salmana Rushdieja

B. R.
Hadi Matar (Foto: Twitter)
Hadi Matar (Foto: Twitter)
Hadi Matar je optužen za jučerašnji pokušaj ubistva književnika Salmana Rushdieja u New Yorku. Poznati su neki od podataka o Matarovom privatnom životu, a objavljeni su i videosnimci nastali odmah nakon napada.

Ovaj 24-godišnjak je iz Fairviewa, New Jerseyja. Rođen je u Kaliforniji, a roditelji su mu iz Libana - došli su iz libanonskog sela Yaroun u SAD.

Matar je kupio kartu da bi prisustvovao događaju u njujurškoj neprofitnoj Instituciji Chautauqua, a na kojem se obratio i poznati 75-godišnji književnik. Kathleen Jones, koja je bila u publici, izjavila je da je napadač bio odjeven u crnu garderobu te da je nosio crnu masku. Policija je navodno kod njega pronašla i lažnu vozačku dozvolu.

Zapovjednik policije u američkoj saveznoj državi New York Eugene Staniszewski je izjavio da još nije poznato da li je optuženi ranije vršio krivična djela. Sigurnosne agencije istražuju i ruksak, za koji se vjeruje da je Matar ostavio na mjestu napada.

Američka televizijska kuća NBC News, pozivajući se na izvor iz istrage, je objavila da njegove objave na društvenim mrežama pokazuju da je podržavao šiitski ekstremizam i Islamsku revolucionarnu gardu (IRGC). Za Amerikance riječ je o terorističkoj gardi. No, nije moguće jasno zaključiti da je postojala veza između Matara i IRGC-a. Libanski Hezbolah, kojeg podržava Iran, je poručio da "nema informacije o ovom napadu" i da ga neće komentirati.

U Matarovom mobilnom telefonu pronađene su fotografije komandanta IRGC-a Qassema Soleimanija, kojeg su SAD početkom 2020. ubile dronom. Navodno su pronađene i fotografije jednog od iračkih ekstremista koji podržava Iran.

Matarov advokat Nathaniel Barone je izjavio da još prikuplja informacije i odbio je komentirati slučaj, prenosi Sky News. Na objavljenom videosnimku se vidi šta se dešavalo odmah nakon napada.

Salman Rushide je uboden u vrat, a, prema posljednjim informacijama, priključen je na respirator, oštećena mu je jetra te bi mogao ostati bez oka. Njegova knjiga "Satanski stihovi" je od 1988. zabranjena u Iranu te je za veći broj muslimana blasfemična.

Iranski ajatolah Ruhollah Homeini je 1989. izdao fetvu kojom se tražila Rushdieva smrt. Za njegovo ubistvo bila je raspisana nagrada od tri miliona dolara. Iranske vlasti su se zvanično ogradile od Hominijeve fetve, ali je jedna iranska vjerska fondacija 2012. nagradu za Rushdijevo ubistvo podigla na 3,3 miliona dolara.

Rushdie je ranije odbacio prijetnje zbog navedene fetve i rekao da nema dokaza da su ljudi zainteresovani za nagradu koja je raspisana za njegovo ubistvo.