Vikali na hebrejskom
51

Poznati detalji o incidentu u kojem su izraelski vojnici ubili taoce: Mahali su bijelim zastavama

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Izraelska vojska je objavila nove detalje o jučerašnjem incidentu u četvrti Shejaiya u gradu Gazi, tokom kojeg su vojnici ustrijelili tri izraelska taoca.
Prema riječima višeg oficira, pozivajući se na početnu istragu, incident je započeo nakon što je jedan vojnik stacioniran u zgradi identificirao tri sumnjive osobe koje su izlazile iz zgrade udaljene nekoliko desetaka metara.

Sva trojica su bili bez majica, a jedna od osoba nosila je štap s improviziranom bijelom zastavom, navodi se u istrazi.

Vojnik, koji je vjerovao da su muškarci koji se kreću prema njemu pokušaj Hamasa da namami IDF vojnike u zamku, odmah je otvorio vatru i povikao "teroristi!" prema drugima.

Taj je vojnik ubio dvojicu muškaraca, dok je treći, koji je ranjen, pobjegao nazad u zgradu iz koje je došao.

U tom trenutku komandant voda, koji se također nalazio u zgradi iz koje je vojnik pucao, izašao je van i pozvao Izraelce da prestanu s paljbom.

U međuvremenu su vojnici u tom području čuli kako neko viče "Upomoć" na hebrejskom.

Nekoliko trenutaka kasnije, treći muškarac je izašao iz zgrade u koju je pobjegao, a drugi vojnik je otvorio vatru na njega i ubio ga.

Komandant bataljona tada je shvatio da je pojava trećeg čovjeka neobična i pokazalo se da je riječ o izraelskom taocu. Sva tri tijela su prikupljena i odvezena u Izrael na identifikaciju.