Sjeverna Karolina
0

Poznat identitet osmog člana grupe terorista

SRNA
Američke vlasti sinoć su objavile identitet osmog osumnjičenog člana grupe iz Sjeverne Karoline koja je navodno planirala terorističke napade u inostranstvu, uključujući Kosovo.

Jude Kenan Mohammad optužen je sa još sedam osoba za zavjeru s ciljem pružanja materijalne podrške teroristima i zavjeru radi ubistva, otmice, sakaćenja i povređivanja ljudi, piše u optužnici koja je otpečaćena u američkom okružnom sudu u Sjevernij Karolini.

Prošle sedmice optužnicom je bilo obuhvaćeno sedam osoba.

Tužilaštvo tvrdi da je vođa grupe Daniel Patrick Boyd prošao terorističku obuku u logorima u Pakistanu i  Afganistanu od 1989. do 1992. godine.

Oni kažu da se Boyd borio protiv sovjeta u Afganistanu i iskoristio to iskustvo za osnivanje sopstvene organizacije za obuku boraca i planiranje napada u inostranstvu.

Optužnica tereti Bojda i ostale da su putovali u Gazu, Izrael, Jordan, Pakistan i na Kosovo radi planiranja ili prirpeme napada.

Tužilaštvo navodi da nema indikacija da su oni povezani sa nekom drugom međunarodnom militantnom organizacijom, ili da su planirali napade unutar SAD. Optužnica ne tereti članove grupe za izvođenje bilo kog napada.
Optuženi su, pored Boyda i Mohammada, Hisen Sherifi, Anes Subašić, Zakariya Boyd, Dylan Boyd, Mohammed Omar Aly Hassan i Ziad Yaghi.

Sedmorica su državljani SAD, a Sherifi potiče sa Kosova i ilegalno boravi u SAD, piše u optužnici.

Saslušanje pred sudom zakazano je za danas.