Svijet
0

Pozivi Zimbabveu da objavi izborne rezultate

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sedam evropskih zemalja i Sjedinjene Države u utorak su pozvale Izbornu komisiju Zimbabvea da brzo objavi izborne rezultate.

Slovenija, koja obavlja dužnost predsjedavajućeg EU, također je pozvala na brzo objavljivanje rezultata.

"Time bi se okončala trenutna neizvjesnost i spriječio rizik podizanja tenzija", navodi predsjedništvo EU u saopćenju, javio je Reuters.

Nezavisna zimbabveanska grupa za nadzor izbora prognozirala je da će Morgan Tsvangirai, lider najveće opozicione grupe MDC, osvojiti najviše glasova na predsjedničkim izborima ali ne s dovoljno velikom razlikom da bi izbjegao drugi krug.

Zimbabveanska mreža za podršku izborima (ZESN) saopćila je kako njene prognoze daju Tsvangiraiju 49 posto glasova. Mugabe bi po njenim projekcijama osvojio 41,8 posto a treći kandidat Simba Makoni 8,2 posto glasova.

Predsjedavajući Izborne komisije George Chiwese izjavio je da je do sporog tempa prebrojavanja glasova došlo zbog složenosti istovremenog održavanja predsjedničkih, parlamentarnih i lokalnih izbora prvi put.

Iako su sve prognoze protiv Mugabea, koji je na vlasti od 1980., analitičari vjeruju da bi mu njegova vladavina zemljom čeličnom pesnicom i snažna podrška oružanih snaga mogli omogućiti da ignorira rezultate izbora i proglasi pobjedu.

Marwick Kumalo, predsjednik posmatračke grupe Panafričkog parlamenta, izjavio je da su izbori svekupno bili slobodni, pošteni i pouzdani, a u utorak je posmatrački tim Afrike, Kariba i Pacifika (ACP) također dao pozitivnu ocjenu izbora.

"Nadzorna misija izbora ACP-a posebno je impresionirana mirnom i staloženom atmosferom koja je prevladavala uoči, tokom i odmah nakon izbornog dana", navele su državne novine Herlad saopćenje ACP-a.