Svijet
0

Poziv Teheranu da dozvoli demonstracije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Lideri Evropske unije pozvali su u petak Teheran da dopusti iranskom narodu da "se okuplja i izražava", nakon što je vrhovni iranski vođa Ali Hamnei zatražio da se prekinu demonstracije protiv kontroverznog reizbora predsjednika Mahmuda Ahmadinejada.
  • Evropsko vijeće poziva iranske vlasti da osiguraju pravo svim Irancima da se okupljaju i izražavaju na miroljubiv način, izjavilo je 27 šefova država i vlada okupljenih na samitu u Bruxellesu.

Evropska unija sa zabrinutošću prati kako se odgovara na demonstracije širom Irana. Unija oštro osuđuje korištenje nasilja prema demonstrantima koje je nekoliko osoba dovelo do smrti.

  • Vijeće ponavlja da su pitanja koja se odnose na izbore, pitanja koja iranske vlasti treba da istraže, istakli su evropski lideri naglasivši da bi rezultati izbora "trebalo da odražavaju težnje i izbor iranskog naroda".

  • Mi ne želimo da se miješamo u ono što se događa u Iranu. Plašimo se samo da se sve ne okrene protiv demonstranata, objasnio je u petak agenciji AFP luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn.

  • Postoji strah da ova eksplozivnost može dovesti do sukoba, čak i do građanskog rata mi nemamo nikakvog interesa da se to dogodi, kazao je on.

Demonstranti traže poništenje predsjedničkih izbora od 12. juna na kojim je ponovo izabran ultrakonzervativni predsjednik Mahmud Ahmadinejad, što osporava njegov glavni rival Mir Hossein Mousavi i još dva kandidata Mehdi Karoubi i Moshen Rezai.